Na kopci Kopřivná stojí nová věž. Je součástí vznikající sítě rozhleden

13. leden 2021

V Budišově nad Budišovkou na Vítkovsku přibyla dlouho očekávaná turistická atrakce. Na tento odlehlý kout Opavska se bude už brzy možné podívat z výšky. Stavbaři dokončili více než 30metrovou rozhlednu, která je součástí nové česko-polské sítě vyhlídek.

„Přímo před námi máme Beskydy, napravo je Červená hora u Libavé, pak dále doprava Jeseníky – Praděd máme dnes v mlze,“ ukazuje do dáli starosta Budišova n. B. Patrik Schramm (ODS). Jsme v 28 metrech, těsně pod vrcholem ocelové rozhledny s průhlednou střechou a prosklenou podlahou.

Stála 11 milionů korun. „Jsem rád, že je postavená. Asi jsme to úplně netrefili vzhledem k finančním problémům kvůli koronaviru, ale lidé chodí, mají o to zájem, tak si myslím, že se to podařilo,“ dodává.

Zájem je už teď, i když kolem rozhledny ještě stojí plot. Pan Mirek je přesvědčený, že místním lidem přibyl nový cíl třeba při procházkách se psem. „Je to nádherná záležitost. Pro lidi, co mají rádi přírodu, pohyb, je to úžasná věc,“ říká. Na kole kolem jezdí pravidelně a zvýšeného pohybu lidí si všímá.

Na české straně mezi rozhlednami zapojenými do projektu nechybí štramberská Trúba, vyhlídková věž ostravské Nové radnice, opavská Hláska, či rozhledna Kanihůra u Bílova na Novojičínsku.

Zdroj: Euroregion Silesia

Rozhledna se zatím pracovně jmenuje Kopřivná podle kopce, na kterém stojí. A podle starosty snad už brzy přijdou i vzdálenější turisté. Díky vyhlídce tudy vede speciální trasa u státní hranice.

„Naše rozhledna je součástí projektu Silesianka, ve kterém se dohromady zasíťovávají rozhledny a vyhlídková místa v opavském okrese a polské části euroregionu. Budou vznikat turistické produkty, společná mapa, pexeso, 3D modely v rámci společné propagace,“ přibližuje starosta přeshraniční projekt.

Propojených rozhleden bude ještě letos přes třicet. Včetně těch starších. Stezka Silesianka už má i svého maskota – dětskou kresbu rozhledny s dalekohledem na krku.

Vítězkou dětské mezinárodní soutěže se stala 12letá Felicitas Výtisková z Opavy. Její práce se stala předlohou maskota, jehož grafickou podobu zpracovala profesionální ilustrátorka
autoři: Martin Knitl , tif
Spustit audio

Související