Dopravní komplikace v Ostravě-Porubě. Začínají opravy na Svinovských mostech i v Opavské ulici

25. březen 2019 08:10

Řidiče v Ostravě čekají další dopravní omezení. Dnes totiž začala rekonstrukce ulice Opavské v Porubě a také opravy jednoho ze Svinovských mostů. Stavební práce vyjdou celkem na 117 milionů korun a hotovy by měly být do konce letošního roku.

„Bydlím v ulici, kde jezdilo úplně všechno, než se dostavěla dálnice a nová cesta od svinovského nádraží směrem na Rudnou,“ vzpomíná třiašedesátiletý důchodce František ze Svinova na několik let staré opravy. Bojí se toho, co způsobí rekonstrukce, která začíná dnes.

Dělníci budou opravovat jeden ze svinovských mostů, který vede nad železnicí. Do mostní konstrukce zatéká, a ta proto rezaví. Náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS) říká, že uzavírka bude jen částečná. Řidiči projedou vždy jedním jízdním pruhem.

„Opravu jsme se rozhodli zahájit i přesto, že není dokončena Prodloužená Rudná, že se opravují výškovické mosty. Ušetříme 100, 200 milionů korun a ušetříme lidem úplnou uzavírku, protože kdyby se to spravovalo příští rok, tak už by ta uzavírka byla úplná,“ vysvětluje Unucka.

Další dopravní komplikace bude pro řidiče znamenat rekonstrukce ulice Opavské v Porubě. Opravovat se bude dvoukilometrový úsek mezi křižovatkami s ulicemi 17. listopadu a Třebovickou.

Místní řidiči uvažují o tom, kudy budou jezdit. A to i dvaapadesátiletá paní Marie z Poruby, která pracuje ve státních službách. „Přemýšlím, jak se těm kolonám vyhnout, protože jestli jedete po Mariánskohorské nebo po Rudné, je to pořád stejné,“ říká paní Marie.

Ke Slovanu a pak zpátky

Na ulici Opavské se bude opravovat vozovka. Dělníci tady položí asfaltobetonový koberec, který má snížit hluk z dopravy. „Pojede se až někdy do července nebo srpna se pojede ke Slovanu a od srpna zase dolů zpátky k tomu Tescu. To, co je na tom složité, je vlastně spousta odboček k sídlištím a domům. Musí to zůstat průjezdné, proto je to tak pomalé. Je to komplikovaná stavba,“ doplňuje náměstek hejtmana.

Podle něj i v případě Opavské ulice nebylo možno rekonstrukci odkládat. Kdyby se neopravila letos, musela by se v budoucnu kompletně uzavřít. Takto se i tudy bude při opravách jezdit vždy alespoň jedním jízdním pruhem.

autor: pdu
Spustit audio

Související