Doručovatelské společnosti hlásí rekordy v množství zásilek

3. prosinec 2020

Extrémnímu zatížení v současnosti čelí doručovatelské firmy nejen v Moravskoslezském kraji. Lidé totiž kvůli koronavirovým omezením nakupují hlavně přes internet a přes e-shopy a teď už velkém pořizují tímto způsobem i vánoční dárky. A výsledek? Doručovatelské firmy denně přepravují desetitisíce zásilek, což je více než dvojnásobek toho, co vyřizovaly před rokem.

Čtěte také

„Meziroční nárůst máme v tuto chvíli 120 procent,“ popisuje vedoucí ostravského depa Zásilkovny Alena Gavendová. „Loni jsme na Vánoce dělali 27 tisíc zásilek a letos předpokládám, že bude nějakých 55 tisíc zásilek. Teď už děláme nějakých 45 tisíc,“ dodává.

O dost více práce mají i zaměstnanci České pošty, která musela posílit řady svých doručovatelů. „V současné době tak u nás pracovalo několik tisíc brigádníků, kteří pomáhali právě s předvánočním provozem. Letošní Vánoce jsou opravdu výjimečné, takže jsme museli najmout i výjimečné počty lidí,“ potvrzuje mluvčí Matyáš Vitík.

Podobná situace je také u další doručovatelské společnosti DPD, která teď také přepravuje větší objemy zásilek. „Máme teď objemy balíků zhruba o 70 procent vyšší než loni, což standardně v sezoně nebývá,“ vysvětluje generální ředitel Miloš Malaník.

Podle něj počty zásilek neustále vzrůstají už od konce září.

autor: Petr Dušek
Spustit audio