Dostavba Prodloužené Rudné: ŘSD podá žádost o nové stavební povolení během dubna

4. duben 2019 05:10

Dělníci se na spojnici mezi Opavou a Ostravou mají vrátit v letošním roce. Potvrdilo to Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které bude v dubnu žádat o nové stavební povolení na Prodlouženou Rudnou. Silničáři ustoupí vlastníkům sousedních pozemků ze sdružení Skalka. Majitelé požadovali třeba jiné rozměry protihlukové stěny.

„Když vám ta auta čtyři hodiny v kuse tady popojíždějí krokem, tak to prostě poznat jde. Když chci vyjet směr Opavská tady z této ulice, kolikrát stojím deset, patnáct, dvacet minut a nemám šanci vyjet,“ říká paní Marcela. Žije v jednom z panelových domů na sídlišti v Pustkovci. Má smůlu v tom, že její dům stojí hned vedle frekventované Opavské ulice.

Dostavba Prodloužené Rudné by velkou část dopravy odklonila jinam. „Nejpozději na konci dubna bude podána žádost o stavební povolení na Krajský úřad Moravskoslezského kraje pro všechny stavební objekty týkající se nedokončeného 400 metrů dlouhého úseku stavby. Stavební povolení by mělo být vydáno, předpokládáme, někdy v průběhu srpna,“ vysvětluje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Dokončení prodloužené Rudné v Ostravě by se mohlo stihnout v příštím roce

Obchvat Líbeznic

Úřady se domluvily s odpůrci stavby na úpravách projektu zbývajících 400 metrů silnice. Krajský stavební úřad kvůli tomu zamítl první žádost o stavební povolení.

Předchozí stavební povolení kritizovalo hlavně sdružení Skalka. Jeho zástupce Dušan Richtár ale nechtěl aktuální stav věcí pro Český rozhlas Ostrava komentovat.

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Jakuba Unucky (ODS) se ale do nové žádosti připomínky majitelů sousedních pozemků zapracovaly. „Pokud majitelé uvidí stavební povolení, ve kterém jsou všechny věci, které chtěli, tak potom říkají, že budou velmi vstřícní, co se týká věcných břemen,“ říká Jakub Unucka s tím, že jakmile stavební povolení nabyde právní moci, dělníci zhotovitelské společnosti Strabag se mohou ihned pustit do práce.

„Samozřejmě na nějaké jásání je v současné době brzy. Budeme moci být spokojeni teprve v okamžiku, kdy příslušné stavební povolení bude nejen vydáno, ale zároveň bude pravomocné,“ říká tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11 Martin Dostál.

Doufá, že práce na dostavbě začnou co nejdříve. Náměstek hejtmana Jakub Unucka odhaduje, že by to mohlo být na konci letošních letních prázdnin.

autor: pdu
Spustit audio

Související