Dřevěné kostely budou lépe zabezpečeny proti požárům, plánuje biskupství

18. leden 2019

Většina z malebných dřevěných kostelíků v našem kraji je podle hasičů velmi špatně zabezpečená proti požáru. Dva z nich už v tomto století oheň úplně zničil. Ostravsko-opavské biskupství chce ještě letos vybavit aspoň část ze stojících kostelů protipožární signalizací.

Léto 2017 a archeologové na spáleništi kostela v třineckých Gutech. Dřevěnou stavbu z poloviny 16. století tehdy zapálili žháři. V roce 2002 zase vyhořel kostel z trámů a desek v ostravské části Hrabová. Kontrola hasičů přišla na to, že dvě třetiny z patnácti stojících dřevěných kostelů v kraji mají vysoké riziko požáru. „Pokud tam požár vznikne, památka může být zcela zničena a my nedokážeme jakkoliv pomoct,“ upozorňuje náměstek ředitele krajských hasičů Miloš Střelka.

‚Kostel zapálili z malicherných příčin a pro pobavení.‘ Žháři z Gut musí podle soudu zaplatit přes 19 milionů

Shořelý Kostel Božího Těla Třinci - Gutech.

Skoro 19 milionů korun musí církvi zaplatit trojice mladíků za vypálení vzácného Kostela Božího Těla v třineckých Gutech. Dalších 160 tisíc korun musí nahradit lidem, kterým požár poničil hroby, skoro 100 tisíc zaplatí za shořelý les a soud jim také přikázal nahradit škodu na veřejném osvětlení. Vyplývá to z písemného odůvodnění rozsudku, který mladým mužům potvrdil tresty od 3,5 do devíti let.

Vysvětluje, že kromě provozu a vybavení kostelů se posuzoval také třeba stav příjezdových silnic nebo zdroje požární vody. „Snahou je dostat do těch objektů elektrickou požární signalizaci tak, ať se o tom požáru dozvíme včas,“ dodává Střelka.

Ředitel krajských hasičů Vladimír Vlček říká, že i když hasiči jednali o lepším zabezpečení dřevěných kostelů s biskupstvím, dlouho se nic nedělo. Situace se začala hýbat až vloni. „Že by měl být zpracovaný nějaký dotační titul na instalaci elektrické požární signalizace v těchto stavbách. A lze jenom doufat, že opravdu nezůstane u slibů,“ věří Vlček.

Vedoucí stavebního odboru ostravsko-opavského biskupství Václav Kotásek potvrzuje, že na lepším zabezpečení dřevěných kostelů proti požáru už s kolegy pracuje. „Máme vytipováno pět objektů. V optimálním případě by se letos provedlo rozšíření stávajícího zabezpečení o prvky elektronického protipožárního zabezpečení,“ říká Kotásek. Systém by oznámil požár na mobil třeba faráři nebo kostelníkovi.

Instalace si vyžádá minimálně desítky tisíc korun na jeden kostel. „V některých případech se musí opravdu hodně uvažovat, jakým směrem se vydat, protože ty objekty jsou někde špatně dostupné a podobně,“ dodává Kotásek.

Všech 15 dřevěných kostelíků v majetku diecéze by mohlo mít požární signalizaci do tří let. O montáži stabilních hasicích zařízení, jako jsou rozprašovače vody nebo systémy na plynové hašení, biskupství zatím neuvažuje.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související