Přes 500 let starý dřevěný kostel v Řepištích potřebuje opravu

22. červenec 2016
Zprávy , Zprávy

Přes 500 let starý kostel v Řepištích na Frýdeckomístecku je ve špatném stavu. Čeká ho rekonstrukce za 10 milionů korun, kterou chystá jako vlastník ostravsko-opavské biskupství.

I když kostel je církevní majetek, s přípravou rekonstrukce hodně pomáhá obec. „Vidíte, že konstrukce jsou různě nahnuté, a pokud měníme dveře, tak je de facto není do čeho přišroubovat,“ ukazuje starosta Rostislav Kožušník (Sdružení nezávislých Řepiště).

A velkým problémem je vlhkost, dodává Václav Kotásek z ostravsko-opavského biskupství. „Na kamenné podlaze je vidět, jak voda kondenzuje. Kostel samozřejmě nemá žádné izolované podlahy. A v lavicích, kde je cihlová dlažba, tak ty cihly jsou kompletně zelené, plesnivé,“ říká.

Kostel je součástí unikátního souboru dřevěných kostelů ve Slezsku. Region kdysi býval chudý, a tak si zdejší lidé stavěli svatostánky jen s pomocí pily a ze dřeva.

Při výstupu na půdu je vidět část roubené konstrukce a trámy, které podpírají věž, jsou podle starosty v havarijním stavu. I podle zjištění biskupství je kostel v horším stavu, než původně čekali.

Místní lidé jsou na kostel hrdí. „Když ráno vstanu a vidím kostelíček, tak se mi vždycky uleví. To víte, už má skoro 600 let. Je to kus našeho života,“ říká Bohumil Bělovský, který bydlí hned vedle.

Pokud biskupství získá dotaci, rekonstrukce začne příští rok.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio