Dřevěné památky regionu vám ukáže nová mapa. Vznikla přitom trochu díky náhodě

28. květen 2020

Turisté obdivující dřevěné stavby našeho kraje budou mít k ruce dobrého pomocníka. Region Slezská brána totiž vydal novou mapu dřevěných památek a už v těchto dnech ji můžete získat v infocentrech nebo na obecních úřadech některých vesnic.

Pokud jste někdy navštívili jednu ze stálých expozic zámku v Paskově, expozici modelů dřevěných staveb našeho kraje, pak jste si určitě všimli i velké nástěnné mapy. Ta přehledně zobrazuje, kde se jaká památka nachází. Region Slezská brána teď tutéž mapu vydal v kapesním vydání.

Čtěte také

„Loni na podzim jsme dokončili stálou expozici dřevěných kostelů, kaplí a zvoniček frýdecko-místeckého modeláře Jana Blizňáka. Její součástí byly tři mapy. Ta poslední zobrazovala velké území, kde se nacházelo kolem 300 těchto staveb,“ přibližuje vznik nové mapy manažer regionu Slezská brána Miroslav Lysek.

„Zvoničky jsou takovým malým fenoménem hlavně horské části Frýdecko-Místecka, jako je třeba Morávka – a  region Slezská brána se může pochlubit existencí nejméně třinácti zvoniček. Další jsou na dalším území, které na mapě je,“ dodává Lysek.

Mapu mají už například v Řepištích, v Paskově nebo Frýdku-Místku. „Budu ji ještě odvážet na Bílou, do Starých Hamer, ale také třeba do Dolních Domaslavic. Odběratelů je asi třicet a celkový náklad 3000 kusů,“ upřesňuje manažer regionu Slezská brána.

Spustit audio