Na paskovském zámku našly stálé místo modely dřevěných kostelů a kaplí našeho kraje

14. září 2019

Kouzlo dřeva a dřevěných staveb objevil modelář Jan Blizňák už před třicítkou let a postupně od té doby rok co rok vytvoří nový model. Zaměřuje se na sakrální stavby, které jsou v Beskydech i v podhůří a upravuje každý detail tak pečlivě, že se od originálu liší jen svou velikostí.

Stálé místo teď jeho modely našly na zámku v Paskově. Jsou umístěny na stojanech na velké mapě a každý v jiné výšce. To podle toho, aby navozovaly, v jaké skutečné nadmořské výšce v Beskydech stojí.

Jan Blizňák při výrobě postupuje stejně jako stavaři a tesaři, kteří stavěli originály, jen u sebe doma v kuchyni. „Mám tam speciální stůl, je to taková malá dílna. Ale je třeba se k té panelové kuchyni chovat, aby neskončila v nějakých troskách,“ říká s úsměvem.

Jsou to stovky hodin práce, co výroba jednoho modelu kostela zabere. „Takový kostel v Bystřici nad Olší, v Hrabové, kaple na Radhošti tak to přesáhne už i tisíc hodin práce. Kostely jsou v měřítku 1:50, kapličky, zvoničky a taková ta drobná lidová architektura jsou v měřítku 1:20,“ dodává modelář.

Modely kostelů a kaplí na paskovském zámku

Výstava by se dala popsat následovně: je tady takový speciální stůl, na něm je mapa severovýchodní části republiky, a teď 27 modelů je rozestaveno na podstavcích nad místem, kde ve skutečnosti stojí a i ty podstavce jsou různě vysoké, aby navozovaly, v jaké nadmořské výšce kostely v Beskydech postavili.

Modely kostelů v minulosti putovaly po různých výstavních síních, v paskovském zámku teď našly svoje místo nastálo.

Modely kostelů a kaplí na paskovském zámku
autor: iha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.