Miniaturní Bardotka a další železniční krásky. Na návštěvě u modeláře Jiřího Daňka

25. prosinec 2014

Víte, kde potkáte „Bardotku"? Jestli čekáte krasavici na filmovém plátně, pak vás vyvedeme z omylu. Tahle kráska jezdí po železnici. A my vám v magazínu Křížem krajem představíme dokonce miniaturní verzi.

Dobrý zrak, cit v prstech a chápavou manželku. Tohle je základ, který pro svou kutilskou vášeň potřebuje dobrý modelář. Tvrdí to alespoň Jiří Daněk z Bruntálu, který vytváří miniatury železničních modelů.

Za úspěchy v modelářských soutěžích vděčí ovšem nejen přízni ženy, ale taky tisícům hodin trpělivé práce s hromadou malých součástek. Jak se přesvědčila autorka magazínu, přívlastek titěrný je pro tyhle modely skoro málo.

„Od raného dětství hračička. Ale doopravdy jsem to začal dělat vlastně, až když jsem se oženil a měl tři dcery. Nikam jsem neutíkal, bylo to na doporučení manželky. Viděla, že se tím bavím,“ vysvětluje Jiří Daněk.

Jeho modely jsou v měřítku 1:120 (TT). Vyrábí je z mosazného plechu, kulatiny, umělé hmoty a odlévá je do forem, které vlastnoručně vytvořil. A všechny jeho modely jsou pojízdné, funkční.

„Můj první model byla parní lokomotiva. První parní lokomotiva vyrobená u nás v ČKD – lidově řečeno mašinka zvaná Kafemlejnek řady 310.0,“ vzpomíná modelář.

Svět modeláře Jiřího Daňka tak tvoří miniaturní modely vláčků. Pod jeho rukama se zrodila řada miniatur dieselových lokomotiv, jako jsou například „Brejlovec" (T478.3) nebo „Bardotka". A pan Daněk je umí zhotovit tak dokonale, že s nimi bodoval i v modelářských soutěžích.

Chcete-li vědět více, poslechněte si záznam magazínu Křížem krajem (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘v úvodu článku). Tento i další díly pořadu pak najdete také v iRadiu.

Model železnice Jiřího Daňka z Bruntálu
Spustit audio