Dřevěný kostel v Ostravě-Hrabové se znovu stává cílem turistů. Kromě lidí z okolí tam míří i velké zájezdy

3. duben 2019

V dubnu před 17 lety vyhořel kostel svaté Kateřiny v ostravské Hrabové. Na jeho místě dělníci postavili dokonalou repliku vzácné památky. Ze svatostánku se tak postupně stal oblíbený cíl turistů. Míří tam dokonce autobusové zájezdy.

„Přijel autobus šedesáti důchodců, kteří byli absolutně šťastni, že to stihli. Fotili se tady a psali si o tom články,“ vypráví vesele paní Hana. Je členkou farní rady. Povídáme si v kostele právě ve chvíli, kdy začíná bít jeden ze zvonů zvaný Klára.

Kostel po velkém požáru museli dělníci postavit znovu. Místní lidé si na něj ale rychle zvykli. „Zvenku je stejný, to bylo podmínkou. Ale uvnitř je hodně změn, je to modernější. Snažili jsme se to trošku vylepšit,“ dodává paní Hana.

Ke kostelu má mimořádně vřelý vztah. Právě tady se stala katoličkou a vdala se. „Chodíme do kostela každou neděli, každé svátky, žijeme v tomto kostele, staráme se o něj. Přijímala jsem víru až v dospělém věku, bylo to z důvodu, že jsem si chtěla vzít svého muže,“ vysvětluje.

Dřevěný kostel svaté Kateřiny Alexandrijské v Ostravě-Hrabové

Stavba z poloviny 16. století, která o Velikonocích roku 2002 do základů vyhořela, patřila k výjimečným ukázkám dřevěné architektury v Česku. Nejstarší zmínka o kostele je z roku 1564, kostel pravděpodobně v té době již několik desítek let stál. Podle pověsti si ho hrabovští občané přivezli z Metylovic, kde ho koupili rozebraný, a znovu postavili v Hrabové. Nový kostel byl vysvěcen na konci listopadu 2004.

Lidé z Hrabové jsou na svůj kostel hrdí. Řada z nich si stále živě vybavuje, když před sedmnácti lety vyhořel. Vzpomíná na to i jednaosmdesátiletá paní Marie, která bydlí vedle kostela. „Taková stavba v 21. století vybudovaná za tak krátký čas je úžasná. Když hořel, to bylo příšerné! Ale během dvou let byl hotový,“ těší ji, že se stavbu povedlo obnovit.

Kostel svaté Kateřiny v Hrabové příznačně stojí v ulici Na Zvoničce. Bohoslužby se tam konají během pátků a nedělí. Po domluvě si tam můžete domluvit i komentovanou prohlídku.

autor: pdu
Spustit audio

Související