Důl architektury hledá vhodné využití pro havířovské nádraží

25. listopad 2015

Havířovské železniční nádraží je v posledních měsících centrem pozornosti. Je tomu tak proto, že se kolem něj točí spor zastánců a odpůrců jeho zbourání.

Budova postavená tzv. bruselském stylu našla zastání hlavně u členů a příznivců spolku Důl architektury. Už čtvrtým rokem oživují nádraží nejrůznějšími aktivitami.

„Vlastně celé toto nádraží vzniklo v šedesátých letech v bruselském stylu, což byl styl, ve kterém architekti tvořili na základě úspěchu československého pavilonu z Expa z roku 1958, které se konalo právě v Bruselu,“ vysvětluje architekt Adam Guzdek.

Architekti Lucie Chytilová a Adam Guzdek (se kterými jsme magazín natáčeli) pořádají přednášky, workshopy, pomáhají opět oživit tamní restauraci, kavárnu, společenskou místnost i dětský koutek. Jsou ale taky sami ochotni vzít do ruky kbelík a s hadrem a nádraží uklidit nádraží nebo vymalovat první patro.

Výlet do historie i současnosti stavby havířovského nádraží vám zprostředkuje náš magazín Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

03051359.jpeg
autor: dam
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.