Důl Frenštát v Beskydech začal mizet před očima. Těžká technika bourá první budovy

4. prosinec 2023 12:19

Začala demolice povrchové části dolu Frenštát v beskydských Trojanovicích. Obě podzemní jámy už jsou téměř zasypané a teď přišla řada na všechny budovy na povrchu. První z nich zmizí do konce roku.

Bagr demoluje a cupuje na kusy starou kotelnu. Je to jedna z budov, která postupně mizí. „Letos má být podle smlouvy k 15. prosinci ukončena demolice sedmi objektů,“ ukazuje Josef Lazárek ze státního podniku Diamo na první hromady vytříděného šrotu a betonu.

Je to velký důlní areál a bourací práce za zhruba 150 milionů korun ještě potrvají. „Příští rok pokračujeme – máme schváleno 15 objektů z povrchové části a zůstanou nám objekty nad hodnotu 100 tisíc korun, které podléhají schválení vlády. A demolice povrchových objektů by se měla dokončit v první polovině roku 2025,“ dodává Lazárek.

Současně také téměř zmizely obě kilometrové důlní jámy. Tam zbývá ještě dobetonovat poslední metry včetně velké zátky.

Demolici sleduje i nezávislý starosta Trojanovic Jiří Novotný, protože celá plocha se obci po desítkách let vrátí. Zůstanou tady obě těžní věže. V jedné věži upravené na jakousi beskydskou eiffelovku bude pivovar. „Druhá věž by se měla snížit a budou to venkovní učebny pro Ostravskou univerzitu a bude v tom i taková venkovní galerie moderního umění. A bude to i vyhlídka,“ říká starosta.

Důl Frenštát je zvláštní tím, že se tady uhlí nikdy netěžilo a od roku 1991 byl v konzervačním provozu.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související