Firma OKD se chystá vytěžit ještě 3,5 miliónu tun černého uhlí

1. leden 2023 07:50

Společnost OKD už prodala veškeré černé uhlí, které letos vytěží. Bude ho téměř jeden a čtvrt miliónu tun. A plánuje také dobývání v následujících dvou letech, které už budou pro těžbu uhlí na Karvinsku definitivně poslední. I přes velkou poptávku hutí anebo firem v oblasti energetiky.

Už několikrát měla těžba na posledním černouhelném dole ČSM u Karviné skončit. Ale nestalo se a horníci budou fárat až do přelomu roku 2025 a 2026. Podle horníků je tady práce pořád dost.

Čtěte také

Pět podzemních porubů, míst, kde se uhlí dobývá, přešlo do tohoto roku a připravují se další. „Takže razíme chodby, aby během roku naběhlo do provozu dalších pět porubů,“ potvrdil provozní ředitel OKD David Hájek.

Do konce roku 2025 OKD vytěží ještě přes 3 a půl miliónu tun černého uhlí, ke kterému se dá reálně dostat, upřesnil předseda představenstva důlní firmy Roman Sikora. I tak to podle něj ale nebude snadné. „Budeme muset udělat asi 10 kilometrů příprav, což není jednoduchá záležitost, ale jsme přesvědčeni, že se k tomu uhlí dostaneme včas,“ dodává.

Letos a v příštím roce OKD  investuje do rozšíření těžby 300 miliónů korun. Ale vydělá mnohonásobně více, upozorňuje ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS. Dokazuje to odhad loňského hospodaření. „Odhadujeme zisk před zdaněním v řádu jednotek miliard korun,“ uvedl ministr.

Mělo by to být podle vedení firmy kolem 6 miliard korun i s nutnými účetními rezervami. Doly už mají téměř vyprodáno uhlí i pro příští rok 2024.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související