Na šachty OKD se vracejí horníci. Doly prodlužují těžbu a doplňují stavy

4. říjen 2022 13:05

Doly na Karvinsku se chystají na prodloužení těžby černého uhlí a nabírají nové horníky. I když jinde v průmyslu je o lidi nouze, ve společnosti OKD to neplatí. Zájemců se hlásí hodně. Přednost mají ti, kteří už v minulosti fárali.

Ján Šaliga právě končí jednu z prvních směn jako staronový horník. Už v OKD před lety pracoval a předtím i brigádničil. O náboru se dozvěděl náhodou. „Říkal mi o tom kamarád,“ poznamenal. Na posledním činném černouhelném dole ČSM chce vydržet co nejdéle.

Počet zájemců, kteří od léta přišli, se blíží ke dvěma stovkám, šanci má kvůli požadavkům zhruba každý třetí, potvrdil personální ředitel OKD Radomír Štix. V důlní firmě teď pracuje 3 300 lidí.

„Zaměřujeme se jednak na zaměstnance z regionu a samozřejmě pak na zaměstnance z příhraniční oblasti z Polska, zejména se zkušeností s prací v dole. S aktuálním počtem zaměstnanců, který máme, počítáme i pro rok 2023. S tím, že zatím se nám daří veškeré odcházející zaměstnance průběžně nahrazovat,“ upřesnil Štix.

Plán těžby v příštím roce je 1,3 milionu tun černého uhlí. A zajištění dobývání minimálně pro následující dvě topné sezóny. Uhlí z Karvinska z velké části zůstává v Moravskoslezském kraji, v teplárnách a železárnách.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související