FOTOGALERIE: Uplynulo 10 let od záplav, které způsobily miliardové škody

16. květen 2020 06:20

Škody za více než 5 miliard korun, sesuvy půdy a zaplavené stovky obcí. Tak to vypadalo před 10 lety na Moravě a ve Slezsku. Povodeň postihla v polovině května roku 2010 nejvíce Moravskoslezský kraj, ale také regiony Olomoucka, Zlínska a jižní Moravy. Záplavy si vyžádaly stavbu protipovodňových hrází. Některé jsou ale dodnes nedokončené.

Bohumín, nejvíce zasažené části Vrbice a Pudlov, celkové škody ve městě přes 100 milionů korun, zatopené domy, cesty, evakuace nemocnice. Tehdy před 10 lety to vůbec nevypadalo dobře.

Byl to ale teprve začátek. Brzy se přidaly sesuvy půdy na mnoha místech. Třeba v Bukovci se dal do pohybu kopec Girová.

Obětí těchto záplav se stalo přes 350 obcí. Polovina ze všech nahlášených škod za asi 2,5 miliardy korun byla z Moravskoslezského kraje. Hned po povodni se začala řešit stavba chybějících hrází třeba ve zmiňovaném Bohumíně.

Zatímco kolem části Vrbice už stojí, v Pudlově ne. Ani po deseti letech. Někteří vlastníci dodnes blokují potřebné pozemky. „Probíhají procesy vyvlastňování a to je bohužel na dlouhé lokte. Ty hráze by měly chránit obyvatele i elektrickou rozvodnu, která je pro Bohumín klíčová,“ uvedla mluvčí města Lucie Balcarová.

Povodně v květnu 2010 provázely druhé nejvydatnější deště od záplav v roce 1997.

autoři: Martin Knitl , tif
Spustit audio

Související