Jeseník nad Odrou stále nemá protipovodňovou ochranu

4. červenec 2019 07:50

Ani deset let po bleskových povodních nemá Jeseník nad Odrou na Novojičínsku protipovodňovou ochranu. O její stavbě se přitom začalo mluvit brzy poté, co velká voda opadla. Součástí má být prohloubení koryta tamní řeky Luhy i nadzvednutí mostů. Všechno ale brzdí výkupy pozemků.

„Bylo to ve středu, pamatuji si to jako dnes. Během čtvrthodiny tady byla voda a ty betonové panely, jeden má dvě tuny, plavaly po té vodě. Koně plavali... To byla hrůza,“ vzpomíná na bleskovou povodeň před deseti lety pan Antonín.

Kvůli velké vodě tehdy zemřelo pět lidí a několik desítek domů spadlo. Nedlouho poté se začala chystat protipovodňová ochrana vesnice. Jenže podle starosty Tomáše Machýčka (SNK Venkov 2018) dodnes nevznikla. „Po deseti letech v naší obci nevzniklo žádné protipovodňové opatření fyzického rázu, když pominu informační systémy, hladinoměry a tak dále,“ říká starosta.

Povodí Odry chce v Jeseníku rozšířit a prohloubit koryto řeky Luhy. Přípravu prací ale komplikují výkupy pozemků. „Jako obec jsme do nějaké pomoci Povodí Odry vstoupili s tím, že pozemky vykupujeme, máme zhruba 50 procent pozemků ve vlastnictví. Jdeme tomu naproti, ale samozřejmě jsou lidé, kteří s námi nejednají, nechtějí jednat,“ dodává starosta.

V rámci protipovodňových opatření v regionu podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové povodí dokončilo řadu suchých nádrží, průlehů a zasakovacích pásů. Úprava samotného koryta řeky má být ale nejvýznamnější ochranou před velkou vodou. Šárka Vlčková v emailu Českému rozhlasu napsala, že do konce letošního roku by vodohospodáři měli podat žádost o územní rozhodnutí ke stavbě.

Velká voda se vesnicí prohnala celkem dvakrát. Dnes už ji tam připomínají jen pamětní desky na fasádě kulturního domu. A místní doufají, že k nim už nikdy nepřibude další.

autor: mot
Spustit audio

Související