Frýdek-Místek testuje parkoviště z plastových dlaždic

17. červenec 2019 08:00

Ve Frýdku-Místku postavili parkoviště, které budou muset sekat. Zkouší totiž nový typ ploch vybudovaných ze zatravňovacích tvárnic z pevného plastu, který prorůstající trávě na rozdíl od betonu neodebírá vodu.

Nové parkoviště vzniklo na okraji sídliště, kde lidé předtím parkovali přímo na trávě. Město tam chtělo parkování zlegalizovat, ale přitom neobětovat zeleň. Jestli se tam tráva udrží, postaví ho i na dalších místech ve městě.

„Je to první parkoviště ve Frýdku-Místku z plastových zatravňovacích tvárnic. Ta výhoda oproti betonovému je, že to nevysychá. Ty betonové tvárnice odsávají vodu z podloží a tráva vedle toho nemůže žít. Kdežto u toho plastového by ta tráva měla vydržet,“ říká náměstek frýdeckomísteckého primátora Karel Deutscher (ČSSD).

Testovat se bude nejen to, jak plocha překoná letní vedra. Lehké to nebude mít ani v zimě.

Ve Frýdku-Místku přibyly další záhony s lučním kvítím

Park pod zámkem ve Frýdku-Místku hýří všemi barvami

Frýdek-Místek investuje více peněz do květinových záhonů ve městě. Z rozpočtu na květinovou výzdobu v letošním roce město vyčlenilo 2 miliony korun, o čtvrt milionu meziročně více.

„Jezdí tady vozidla, která jsou od soli, tak uvidíme, jak to bude na jaře příštího roku vypadat,“ dodává Deutscher.

Výhodou nového parkoviště je i to, že v létě nebude sálat teplo jako beton. A když bude potřebovat údržbu, vjedou na plochu sekačky.

„Udržuje se to úplně běžně jako zelená plocha. To znamená, že se to musí sekat. Ale myslím, že kola vozidel se na tom budou podepisovat, takže to sekání tady nemusí být tak intenzivní jako na jiných zelených plochách,“ říká Deutscher.

Parkoviště zdejší technické služby postavily ani ne za dva měsíce a bylo i levnější než srovnatelně velké z běžné dlažby, stálo zhruba půl milionu korun.

autor: iha
Spustit audio

Související