Těžká nákladní auta nově nesmí projíždět některými obcemi u Ostravy a Frýdku-Místku

10. červenec 2019 16:05

Do několika obcí u Ostravy a Frýdku-Místku nově nemůžou vjet nákladní vozy nad 12 tun. O změnu předpisů dlouhodobě usilovala hlavně starostka Václavovic. Lidé v obci si stěžovali na hluk a prašnost. Dokonce sepsali petici.

„Je to slyšet i přes zavřená okna a někdy mi i haraší sklenice. A přejít silnici nešlo kolikrát ani pět minut kvůli velkému provozu,“ popisuje problémy paní Jiřina, která bydlí vedle hlavní silnice. Těší ji, že těžká nákladní auta už tady nebudou moci jezdit.

Václavovice o omezení nákladní dopravy usilovaly čtyři roky. Pro starostku Magdu Pustkovou (SNK) je to velká výhra. Velký hluk a prašnost podle ní přitom nebyly jedinými problémy, které náklaďáky způsobovaly.

„Obrovským problémem je nevhodnost silnic II. tříd pro takto velkou dopravu. Cesty jsou úzké bez zpevněných krajnic, takže například v Kaňovicích, když se taková dvě velká auta míjela, vždy vjela do příkopy,“ říká václavovická starostka.

Klid je i v dalších obcích

Dopravní značky platí už několik týdnů a nepocítili to pouze lidé ve Václavovicích. Klidnější je teď provoz třeba i v Šenově, městě, které také leží na trase z Frýdku-Místku do Ostravy.

„Změna lze znát, pokles nákladních aut je evidován a i lidé hlásí, že těch aut jezdí podstatně méně. Na druhou stranu ještě ne všichni dopravci to už mají ve svých GPS navigacích, takže ještě některá vozidla stále jezdí. Ale je toho podstatně méně,“ říká šenovský místostarosta Tomáš Holuša (ANO).

I když se najdou výjimky, řidiči náklaďáků změnu předpisů převážně respektují. Potvrzuje to třeba frýdecko-místecká policie, která zatím nemusela udělovat žádné pokuty.

autor: pdu
Spustit audio

Související