Ostravská část Hrabová rozšíří zákaz vjezdu těžkých kamionů

30. duben 2019

Těžké nákladní vozy za několik měsíců neprojedou přes ostravskou část Hrabová. Obvod řidičům zakáže vjezd na celé své území. Zákaz zatím platí v severní části Hrabové, nejpozději od konce letních prázdnin se ale rozšíří.

„Strašně moc se práší. Sotva to umyjete, je to zase hned zaprášené, protože ten provoz je tady opravdu moc silný. Hlavně ty kamiony a náklaďáky – od božího rána jezdí,“ říká paní Helena, která bydlí v bytovém domě hned vedle hlavní cesty v Hrabové.

Kvůli otřesům z projíždějících aut nejen jí, ale i sousedům praskají stěny. Doufá, že zákaz vjezdu těžkých nákladních vozidel a dostavba nedaleké Prodloužené Mostní dopravě v centru obvodu ulehčí.

„Myslím, že je dobře, když kamiony tudy nebudou moci jezdit. Je tady plno malých dětí a prostředí tady je jak na vesnici,“ dodává paní Anna.

Zákaz v severní části Hrabové už platí. Ještě letos se ale rozšíří na celý obvod. Starosta Igor Trávníček (ODS) věří, že vozy těžší než dvanáct tun už tudy projíždět nebudou. Zatím totiž někteří řidiči totiž předpisy nerespektují.

„Některé dopravní značení pro ně neexistuje nebo jsou vůči němu imunní a jedou. Ve chvíli, kdy se v těch jejich navigacích už ukáže, že celá ta cesta je neprůjezdná, tak pro ně snad bude rozumnější a výhodnější objet to,“ dodává starosta.

Až po dostavbě Prodloužené Mostní

Rozšířený zákaz má podle starosty platit od doby, kdy se dostaví Prodloužená Mostní, která Hrabovou prochází. Dělníci na ni momentálně stále pracují.

„V současné době probíhají práce na pokládce obrubníků, osazování rámů a kanalizačních mříží, krajnic a terénní úpravy. Dále se pracuje na protihlukových stěnách a terénních a sadových úpravách,“ popisuje mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

I když má být cesta dostavěna do konce srpna, je možnost, že se dokončí minimálně s měsíčním předstihem.

autor: pdu
Spustit audio

Související