Kamiony porušují zákaz vjezdu na Novojičínsku, policie denně rozdá desítky pokut

15. leden 2019

Něco málo přes tři týdny nesmí kamiony na hlavní silnici mezi Novým Jičínem a Příborem. Stavební firma trasu přestavuje na dálnici a kvůli demolici jednoho z mostů jezdí auta po příkré objížďce. Část šoférů ale zákazy ignoruje. Na úseku už dvakrát zapadly kamiony. Trpí tím nedaleká obec Rybí.

Stojím na zemním valu u rekonstruované silnice a mám tady přehled o tom, co tady vlastně jezdí. Nalevo ode mě asi 200 metrů blikají modré majáky, tam policisté zastavili kamion, který má zcela zjevně více než 12 povolených tun.

Policisté nemají o hříšníky nouzi, každý den rozdávají desítky pokut

Jsem tady asi 15 minut a za tu dobu jsem podobných souprav napočítal zhruba 10. O tom, jak to tady jezdí, tak to se půjdu zeptat do domku, který stojí hned vedle silnice. „Není jich už tolik, ale jezdí tady co chvíli nějaký kamion. A teď v sobotu byl v té zatáčce vyvrácený kamion a cesta byla zatarasená na celý den,“ říká obyvatel domu Petr Zuzaňák s tím, že většina kamionů má zahraniční značku.

Policejní hlídka už mezitím odjela a já vidím další kamion. „Zjišťujeme dnes a denně neustálé porušování těchto dopravních značek ze strany právě nákladních vozidel,“ potvrzuje pozorování mé i pana Petra vedoucí moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý.

Jak jsem se přesvědčil, značky a upozornění na objížďku jsou z obou stran hned na několika místech za sebou. Přesto se policisté nenudí. „Jsou to řádově desítky přestupků denně,“ dodává Zlý.

Úřady připravují zákaz jízdy kamionů přes stavbu dálnice D48 na Novojičínsku

Křižovatka mezi Libhoštěm a Novým Jičínem je Achillovou patou stavby D48

Za plného provozu tisíců aut staví dělníci na Novojičínsku dálnici D48. Jenže všechno jim nejde přesně podle plánů. U Libhoště museli neplánovaně zbourat celý starý most, i když původně měla jít k zemi jenom jeho polovina. Provizorní objížďka je ale klikatá a strmá a úřady se obávají kolapsu dopravy v zimě.

Na zvýšený provoz si stěžuje taky nedaleká obec Rybí. Krátkodobé uzavírky kvůli zapadlým kamionům už byly dvě a při nich všechna auta jela právě centrem vesnice.

Podle starostky Marie Janečkové (KDU-ČSL) je ale v obci více rušno i v době, kdy se na hlavní trase normálně jezdí. Proč, nikdo neví. „Od nového roku sledujeme, že nám počet kamionů narůstá. Přibývají i přes to všechno, že tady nemají co jezdit,“ dodává starostka.

Oficiální objížďka totiž vede jiným směrem a to i kvůli horšímu stavu mostu uprostřed obce. Kamiony budou lidé v Rybí muset trpět zřejmě až do konce března, kdy uzavírka hlavní silnice pro těžká vozidla skončí.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související