Úřady připravují zákaz jízdy kamionů přes stavbu dálnice D48 na Novojičínsku

21. listopad 2018 12:48

Za plného provozu tisíců aut staví dělníci na Novojičínsku dálnici D48. Jenže všechno jim nejde přesně podle plánů. U Libhoště museli neplánovaně zbourat celý starý most, i když původně měla jít k zemi jenom jeho polovina. Provizorní objížďka je ale klikatá a strmá a úřady se obávají kolapsu dopravy v zimě.

Kousek za Novým Jičínem sjíždějí auta ze čtyřpruhu v podstatě na okresku a hned musejí odbočit doleva. Na malé křižovatce je neustálý provoz a v příkopu jsou zbytky z několika nárazníků, dokonce i celá mlhovka.

Největší problém tady mají řidiči kamionů, kteří si musí na malých rozměrech křižovatky hodně najet a tím zdržují ostatní auta. A potíže jsou taky ze strany od Frýdku-Místku. Silnice, která ke křižovatce vede, je úzká a navíc docela příkrá.

„Na konci objížďky je přikázaný směr jízdy doprava. Spousta řidičů prostě nerespektuje dopravní značení, snaží se odbočit vlevo nebo jet rovně,“ popisuje Irena Krzyžánková z ostravského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Právě tito řidiči za sebou zastaví všechna auta ve směru od Frýdku-Místku, kde je největší stoupání.

Dopravním policistům teď dělá starost, jak to v zimě zvládnou hlavně kamiony. „Vzhledem k šířkovému uspořádání té křižovatky a sklonovému vedení té komunikace může docházet ke značnému omezení dopravy v tomto místě, zejména ve vztahu ke kamionové dopravě,“ dodává šéf krajské dopravní policie Jiří Zlý.

Křižovatka mezi Libhoští a Novým Jičínem je na tisíce aut malá. Kamiony si musejí hodně najíždět a zdržují další dopravu

Silničáři slibují, že pro objížďku vyčlení speciální stroj, který bude vozovku pravidelně čistit od sněhu. Přesto spolu s policií navrhují, aby tranzitní kamiony na silnici v zimě vůbec nesměly a stavbu musely objíždět po dálnici D1 přes Ostravu. S tím předběžně počítá i kraj.

„Samozřejmě jsou kamiony, které musí do té lokality zajet, takže ty tam nějakým způsobem pojedou. A tam budeme jenom doufat, že v tom úseku to čištění bude zabírat,“ doufá náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Právě jeho podřízení budou o zákazu vjezdu kamionů rozhodovat. Platit by měl nejdříve od 1. prosince.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související