Galavečer z předávání Cen Jantar 2018 budeme vysílat přímým přenosem

25. únor 2019

Druhý ročník oceňování laureátů moravskoslezských kulturních Cen Jantar za rok 2018 proběhne v ostravské aule Gong 3. března od 18:00. Český rozhlas Ostrava vám přinese tuto událost v přímém přenosu.

Galavečer budou moderovat stejně jako loni Lada Bělašková s Lumírem Olšovským a více než dvouhodinový program zpestří vystoupení špičkových interpretů s kořeny v Moravskoslezském kraji. 

Nejsložitější to má porota pro populární hudbu, říká iniciátor Cen Jantar Aleš Honus

Cena Jantar

Nominace jsou známy a příští týden budeme také vědět, kteří umělci se stanou držiteli Moravskoslezských kulturních Cen Jantar. Rozhodnou o tom odborné poroty, které tak ocení mimořádný umělecký výkon v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a literatury za rok 2018.

„Na galavečeru vystoupí zpěvák Tomáš Klus s orchestrem pod vedením dirigenta Jakuba Žídka, ostravské kapely Nedivoč a February, rovněž ve spojení s orchestrem, pianisté Tomáš Kačo a Boris Urbánek, cimbalista Jan Rokyta se souborem Ensemble Flair a zpěvačkou Klárou Blažkovou, sopranistka Barbora Řeřichová, která získala historicky první Cenu Jantar v kategorii opera, muzikálové hvězdy Hana Fialová a Juraj Čiernik a také Lotz Trio a klarinetista Igor Františák, který byl za rok 2017 nominován jako Instrumentalista roku v kategorii artificiální hudba,“ uvádí na svém webu organizátoři.

Na galavečeru zazpívají také loňská nositelka Ceny Jantar za muzikál Martina Šnytová, Patricia Janečková Adam Živnůstka a Radek Melša, které znáte z ostravského muzikálu Romeo a Julie. Chybět nebudou ani členové Koncertního sboru Permoník z Karviné, vítězové kategorie Hudební těleso roku 2017. Vystoupí také několik sólistů baletního souboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

autor: tif

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.