Nejsložitější to má porota pro populární hudbu, říká iniciátor Cen Jantar Aleš Honus

21. únor 2019

Nominace jsou známy a příští týden budeme také vědět, kteří umělci se stanou držiteli Moravskoslezských kulturních Cen Jantar. Rozhodnou o tom odborné poroty, které tak ocení mimořádný umělecký výkon v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a literatury za rok 2018.

Čtěte takéAleš Honus, novinář a iniciátor Cen Jantar, v Odpoledním interview (před udílením cen v roce 2018)

Iniciátorem cen je Spolek pro kulturní deník Ostravan.cz. A právě s jeho předsedou, Alešem Honusem, jsme si o cenách Jantar povídali.

Když jste loni vyhlásili a uskutečnili úplně první předávání Cen Jantar, šli jste na neorané pole určitě plni nadšení a bez zkušeností. Jak je to letos?

Je to podobné. Samozřejmě už víme, do čeho jdeme. Loni jsme si vůbec nedokázali představit, jak to bude na tom Galavečeru vypadat, jak to bude přijato kulturní scénou. To je to nejdůležitější, na čem nám záleží, aby moravskoslezská kulturní scéna ty ceny přijala zasvé. Proto jsme sestavili osm odborných porot, které rozhodují v celkem 16 kategoriích. Členy jsou renomované osobnosti, takže i samotná nominace pro ty umělce má, si myslím, dostatečnou váhu. A je to základní předpoklad pro to, aby ty ceny měly dlouhodobou životnost.

Umím si představit, že taková porada, kdy vybíráte umělce k nominacím, je asi hodně bouřlivá...

Liší se to porotu od poroty. Záleží na tom, co se toho roku urodí, protože jsou to výroční ceny. Neoceňujeme za zásluhy, vždy se ta nominace vztahuje ke konkrétnímu uměleckému výkonu v tom daném roce. Někde ta tři jména byla jasná už během dvaceti minut, jinde byla bouřlivá diskuze a někteří nominovaní prošli s odřenýma ušima, když to řeknu takhle vulgárně.

Která z kategorií je tou nejbouřlivější?

Ceny Jantar ovládl David Stypka. Bodovali také Permoník, Vladivojna, Vondráček, Viktora a další

David Stypka se svou kapelou Bandjeez při přebírání Ceny Jantar

Tři výroční Ceny Jantar si z dnešního slavnostního vyhlášení v Ostravě odnesl frýdecko-místecký muzikant David Stypka. Interpretkou roku v populární hudbě se stala zpěvačka Vladivojna La Chia, za literaturu byl in memoriam oceněn básník Jaroslav Žila.

Neřekl bych nejbouřlivější, ale nejsložitější to má určitě porota pro populární hudbu. To je žánr, do kterého spadá úplně všechno, co není artificiální vážná hudba. To znamená, posuzují se kapely rockové, jazzové, popové, folkové, alternativní... a najít společný průsečík, kdy se všichni členové poroty shodnou na třech jménech, není jednoduché. I proto je porota pro populární hudbu nejpočetnější – je tam devět členů a všichni se populární hudbou zabývají celoživotně a nejsou zaměřeni jedním směrem.

Zachovali jste počty kategorií, jak jste je loni nastavili?

Pro letošní ročník jsme počet kategorií ponechali stejný. Často se setkáváme s dotazy, proč nemáme kategorii pro loutkové divadlo, proč nemáme kategorii pro architekturu. Na to odpovídám, že architekti mají jiné soutěže, my oceňujeme hlavně umělce. Ale ty kategorie jsou nastaveny tak, aby každý rok bylo z čeho brát. Nechceme skončit u oceňování umělců lokálního významu.

Ale mohu prozradit – a poprvé to říkám vám, že kromě těch základních šestnácti kategorií letos budou oceněni také dva umělci za celoživotní dílo. To je letošní novinka s tím, že, o jaké umělce se jedná, se návštěvníci dozví až během galavečera, na který všechny srdečně zvu.

autoři: Romana Kubicová , tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.