Galerie výtvarného umění v Ostravě by se po letech měla dočkat tzv. Bílého stínu

30. leden 2019 12:33

Rada Moravskoslezského kraje chce v únoru vyhlásit výběrové řízení na dokončení projektu dostavby ostravské galerie. Návrh architekta Josefa Pleskota s názvem Bílý stín by se tak v roce 2020 mohl začít stavět. Stavbu zaplatí kraj, město Ostrava a ministerstvo kultury.  Galerie přístavbu potřebuje pro rozšíření výstavních prostor, protože teď má většinu děl v depozitářích.

„Přijde mi, že by mohla být větší. Ale když jsou tam dobrá díla, tak vám to stačí – to tam jste dvě, tři hodiny a déle už stejně nevydržíte,“ říká paní Dáša, která galerii navštěvuje pravidelně. Podle paní Aleny by si výstavní prostory rozšíření zasloužily. „Je to malinké,“ říká paní Alena.

Přístavba by měla mít několik pater. „Bude jich mít zhruba šest. Přibude až 3000 metrů čtverečních pro stálou expozici a zhruba 1200 metrů pro časové výstavy. Vedle toho ten dům bude samozřejmě obsahovat celou řadu dětských ateliérů, prostor pro školy,“ upřesňuje ředitel galerie Jiří Jůza.

Stávající Dům umění je podle Jiřího Jůzy na hranici svého maxima. „Galerie výtvarného umění má opravdu velmi bohaté sbírky, které nemůžeme vystavovat, což je velká škoda,“ dodává ředitel.

Celá přístavba měla stát zhruba 600 milionů korun. „Ve spolufinancování na základě memoranda, které bylo uzavřeno, je, že Moravskoslezský kraj zaplatí 150 milionů korun, město Ostrava také 150 milionů a ministerstvo kultury 300 milionů korun,“ upřesňuje náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Součástí přístavby bude i parkoviště v podzemní části a u galerie. Zatím tady vznikne přes 80 míst. Od dalšího podzemního parkoviště, které se dříve u galerie plánovalo, kraj po dohodě s centrálním obvodem zatím upustil, a to kvůli vysoké ceně.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související