Součástí chystané rekonstrukce Jurečkovy ulice v Ostravě budou i úpravy parkovacích míst

31. srpen 2017
Zprávy , Zprávy

Ostravský obvod Moravská Ostrava a Přívoz provede ještě letos rekonstrukci ulice před Domem umění. Z části jde o stejný prostor, na který magistrát udělal architektonickou soutěž. Podle jejího výsledku měla mimo jiné zmizet auta, která tam parkují. Obvod ale s místy pro parkování počítá. Zástupci radnic nyní jednají o tom, jak projekty sladit.

Jurečkova ulice před galerií je už nyní rozkopaná. Pracují tady plynaři, kteří opravují havarijní únik plynu. Hned po nich nastoupí firma a provede rekonstrukci ulice - hlavně vymění povrchy cest, chodníků a parkovacích stání.

„Ten prostor před Domem umění je dlouhá léta zcela nevyhovující, řekl bych až ostudný. Je to významný prostor, ale bydlí tam také stovky lidí, kteří potřebují někde parkovat. Hledali jsme kompromisní řešení. A ten projekt máme hotový,“ říká místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu za hnutí Ostravak Dalibor Mouka.

Až poté magistrát vyhlásil architektonickou soutěž na zkrášlení Umělecké ulice a právě i Jurečkovy. Autoři vítězného návrhu počítají se zrušením skoro všech parkovacích míst. Místní obyvatelé by měli využívat podzemní parkoviště plánované přístavby krajské galerie Bílý stín. Hejtmanství však odhaduje, že stavbu zahájí až kolem roku 2020.

0:00
/
0:00

„Nemůžeme rezidenty odstřihnout od parkovacích míst. Zvláště teď, když nám to tam rozkopali plynaři. Nemůžeme čekat, až kraj postaví Bílý stín,“ dodává Mouka.

Uznalo to nakonec i vedení magistrátu.

„Do té doby budeme muset strpět nějakou míru parkování lokalitě ulice Jurečkovy. Moravská Ostrava a Přívoz bude po dohodě s námi realizovat projekt, jehož východiska sahají do roku 2014. Nicméně chceme do něj zapracovat i některé prvky podle výsledku té architektonické soutěže,“ potvrzuje primátor za hnutí ANO Tomáš Macura.

„Byla by škoda nevyužít nápadů, které vzešly z té ideové soutěže. Dohoda je taková, že do konce týdne najdeme nějaké ty průniky a budeme se je snažit do projektu zakomponovat a realizovat,“ vysvětluje Mouka.

Obvod počítá s rozšířeným a zvýšeným přístupem do galerie a posunutím aut do stran, aby nebránila výhledu na cennou budovu. Přestavba Umělecké ulice bude zřejmě navazovat až na stavbu Bílého stínu.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio