Hasiče v Moravskoslezském kraji zaměstnávají požáry v přírodě

25. duben 2019

Na území Moravskoslezského kraje v minulých dnech přibylo požárů v přírodě. Část z nich zavinili lesní dělníci, kteří těží kůrovcové dřevo. A to navzdory preventivním opatřením.

Podle mluvčího krajských hasičů Petra Kůdely musí kontrolované pálení dopředu hlásit a dostávají kromě toho instrukce, jak zbytky větví nebo klestí bezpečně spálit.

Hasiči upozorňují na riziko jarních požárů. Trávu nevypalujte, varují

Požár lesa (ilustr. foto)

Hasiči v Moravskoslezském kraji varují před jarními požáry. Například před několika dny likvidovali hořící trávu poblíž řeky Odry v Ostravě-Výškovicích. O jarních požárech jsme hovořili se zástupcem krajského ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimírem Vlčkem.

„Přesto už jsme několikrát během března a dubna vyjížděli právě do lesů, protože oni si nedají pozor třeba na silný vítr. Ten je takovým strašákem i co se týká zahrádek,“ říká Kůdela.

Při pálení klestí by lidé měli dodržovat několik pravidel. Místo pálení by mělo být ohraničené nehořlavým materiálem, po ruce by lidé měli mít i prostředky k hašení.

Požárů ve volné přírodě přibylo v celé republice. Za poslední tři týdny vyjížděli hasiči k hořícím lesům nebo trávě víc než 800krát.

autor: pdu
Spustit audio

Související