Hasiči upozorňují na riziko jarních požárů. Trávu nevypalujte, varují

3. duben 2016

Hasiči v Moravskoslezském kraji varují před jarními požáry. Například před několika dny likvidovali hořící trávu poblíž řeky Odry v Ostravě-Výškovicích. O jarních požárech jsme hovořili se zástupcem krajského ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimírem Vlčkem.

Jak a kde nejčastěji jarní požáry vznikají?

S tím, jak se příroda probouzí po zimním spánku – i když ta letošní byla taková trošku podivná, tak mnoho lidí začne uvažovat nad tím, že by bylo dobré vypalovat porosty. Je to věc, která je z hasičského pohledu zakázaná a nepřípustná, ale bohužel se pořád děje. A to bych řekl, že je největším zdrojem těch takzvaných jarních požárů.

Jak bychom tedy měli v tomto období spalovat třeba suchý odpad ze zahrad, abychom riziko požárů omezili?

Tady je situace trošku odlišná než u plošného vypalování porostu, protože někde to umožněno je a někde není. Zpravidla tato záležitost závisí na každé obci či městě, jestli má vydanou obecně závaznou vyhlášku, která takovéto spalování odpadu umožňuje či nikoli. Na druhé straně je dnes dost rozšířené, že subjekty, které jsou schopny svážet odpad, dodávají popelnice na biologický odpad respektive na tu travní hmotu, takže jsou schopny tuto záležitost odvážet.

Čili jinými slovy tomu bychom se tomu klidně na zahradách mohli úplně vyhnout?


Jarní úklid ano. Na vypalování trávy ale zapomeňte
- Palte jenom materiály pro to určené. Hlavně do ohně nedávejte umělé hmoty.
- Na vypalování trávy zapomeňte. Můžete za to draze zaplatit.
- Pálení starých porostů a trávy v souvislých plochách je zákonem o požární ochraně zakázáno

To je samozřejmě snahou mnoha měst a obcí, a pokud mám správné informace, tak v tuto chvíli se takováto obecně závazná vyhláška připravuje i na území města Ostravy.

Předpokládám, že riziko vždy zvyšuje sucho. Jaké je z pohledu hasičů letošní jaro? Přeje požárům?

Je třeba říct, že v Moravskoslezském kraji obecně na konci loňského roku a začátkem letošního bylo velmi extrémní sucho. To se samozřejmě projevilo na nedostatku vody a také na tom, že půda byla velmi vyprahlá. Samozřejmě to také přispívá k možnosti vzniku požáru, protože jestliže je nedostatek vody, tak ta pak může chybět i na hašení.

Už jste letos řešili výjezdy právě takového charakteru?

My jsme celkem k dnešnímu dni měli asi 449 požárů, z toho 71 se dá zařadit jako požáry, které byly na volných prostranstvích. To znamená, že je to dost výrazný počet a dá se předpokládat, že s přibývajícím teplým počasím se ten počet ještě rozšíří.

autoři: tif , hup , Petra Sasínová
Spustit audio