Herečka Deana Horváthová-Jakubisková: V manželství jsem já ta krásná a manžel ten moudrý

9. listopad 2020

Slovenská rodačka Deana Horváthová-Jakubisková se prosadila na divadelním jevišti i v producentském křesle. Nyní žije především pokračováním pohádky Perinbaba, které připravuje společně se svým manželem, režisérem Jurajem Jakubiskem.

První angažmá získala herečka Deana Horváthová-Jakubisková v činohře Slovenského národního divadla, kde zůstala dvanáct divadelních sezón a ztvárnila několik hlavních rolí. Po roce 1989 se rozhodla se svým manželem Jurajem Jakubiskem odejít do Prahy, kde se začala věnovat producentské práci.

Nejkrásnější divadelní doba

Po přestěhování do Prahy působila herečka v divadle Bez zábradlí, brzy ale svět divadla opustila úplně a založila si vlastní produkční společnost. „Poznala jsem neuvěřitelné a nejkrásnější období, které už dneska v divadle není. Dostávala jsem kytice a dopisy od ctitelů, kolegové mi pomáhali do kabátů nebo otevírali dveře. Zažila jsem tedy to krásné feudální období, jak já říkám, které k divadlu patří,“ říká.

Vzpomíná především na přirozenou hierarchii mezi mladšími a staršími a zkušenějšími herci, která v divadelním prostředí vládla. „Dneska se lidé snaží chovat, jako kdyby si byli všichni rovni, ale ono to tak dobře nefunguje. Když jsem jako mladinká herečka přišla do divadla a posadila se v maskérně, bylo mi řečeno, že na této židli sedí někdo jiný a musím jinam. Tento systém fungoval a bylo úžasné, že hierarchie byla spontánně dodržovaná,“ dodává Deana Horváthová-Jakubisková.

Krásná a moudrý

Se slovenským režisérem Jurajem Jakubiskem pojí herečku pětatřicetileté manželství. „Už na začátku jsme se dohodli, že já budu ta krásná a on bude moudrý,“ směje se herečka, která se svým manželem spolupracuje i v roli producentky. „Juraj říká, že umění má zbavovat lidi strachu nejenom ze smrti, ale také ze života. A myslím si, že o tom to je,“ říká.

„U nás probíhá permanentní tvorba. Můj manžel stále píše knihu nebo scénář, kreslí a píše si do diáře a maluje obrazy. Občas mu řeknu, aby za mnou přišel do kuchyně, tak mi pomůže nakrájet čtyři brambory, něco ho napadne, odběhne a zase ho hodinu nevidím,“ popisuje herečka soužití s režisérem. „Juraj je úžasný v tom, že má film natočený v hlavě už dopředu. On film napíše a už ví, jak bude vypadat natočený.“

Momentálně žije producentka plánovaným filmem Perinbaba a dva světy. „Jsem velmi šťastná, že jsme se do pokračování pustili, i když jsem na začátku trochu váhala. Diváci se mají na co těšit, je to velice emotivní film, a pokud má Juraj pravdu, tak musím říct, že se nemáme čeho bát, že je světlo na konci tunelu,“ říká.

Jaké povahové vlastnosti má manžel herečky Juraj Jakubisko? A jak vypadá producentská práce v Česku? Poslechněte si záznam celého rozhovoru.

Spustit audio