Historie nejsou jenom strohá fakta, letopočty a události, ale také spletité lidské příběhy, říká historik Kamil Rodan

24. leden 2021

Historik a publicista Kamil Rodan vydal už několik knih. Mimo jiné o historii novoveských hostinců, ale také o ženách s korunou. Působí v opavském muzeu.

„Historie nejsou jenom strohá fakta, letopočty a události, ale také spletité lidské příběhy,“ říká Kamil Rodan.

Kamil Rodan vystudoval historii na Ostravské univerzitě, kde také později získal doktorát z hospodářských a sociálních dějin. V současnosti působí jako vědeckovýzkumný pracovník Oddělení historického výzkumu-Slezského ústavu Slezského zemského muzea v Opavě.

Ženy s korunou, Historie novoveských hostinců nebo nejnověji Listy lásky, víry a naděje. Historik Kamil Rodan se věnuje širokému spektru témat z oblasti regionálních dějin Slezska a severní Moravy, ale také například evropských panovnických rodů v 19. a 20. století.

Poslední léta působí jako vědeckovýzkumný pracovník Slezského zemského muzea v Opavě, kde mimo jiné teď v rámci sbírkových fondů zakládá podsbírku novodobého textilu, jejíž součástí je i soubor historických svatebních šatů.

V rozhovoru ale nejprve Kamil Rodan přibližuje, co vlastně rozhodlo o tom, že se vydal na dráhu historika.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.