Hladiny toků se po nočním dešti zvedly, na Olši je třetí stupeň

23. květen 2019

Olše v Českém Těšíně má už třetí stupeň povodňové aktivity, zasedla tam povodňová komise. Na dalších osmi místech v Moravskoslezském kraji pak platí první stupeň.

Podle mluvčí Povodní Odry Šárky Vlčkové by měly deště v dopoledních hodinách postupně slábnout. „V současnosti neevidujeme žádné vybřežení vodních toků. Co se týče přehrad, tak ty byly schopny vodu pojmout,“ uvedla mluvčí.

V Českém Těšíně, kde Olše překročila třetí povodňový stupeň, povodňový štáb vytipoval s hasiči tři místa, kde by mohla vystoupit z břehů. „Momentálně začnou hasiči stavět hráz z pytlů pískem u parku Adama Sikory, dále jsou vytipované dvě ohrožené lokality na nábřeží,“ upřesnila mluvčí města Dorota Havlíková.

120 výjezdů

Vydatné deště v noci zaměstnaly i hasiče, mají za sebou celkem 120 výjezdů. Do terénu vyjížděli hlavně na Opavsku (57), ale od středečního odpoledne stoupal počet zásahů také na Frýdecko-Místecku (33) a Novojičínsku (22).

Silný déšť zaměstnává hasiče, na řadě míst čerpají vodu ze sklepů i garáží

Hasiči v Havířově čerpají vodu ze zaplaveného supermarketu

Přes šedesát výjezdů mají za sebou moravskoslezští hasiči od dnešního rána kvůli silnému dešti. A další přibývají. Ve většině případů lidem odčerpávají vodu ze zatopených sklepů a garáží a čistí i ucpané kanály.

„Jejich činnost tvořilo hlavně čerpání vody ze sklepů a garáží, vedle toho i čištění kanalizací, propustků, větvemi zanesených koryt potoků a odstraňování bahna z komunikací. Hasiči rovněž monitorovali stoupání hladin některých rozvodněných toků,“ upřesnil mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Ve třech zbývajících okresech Moravskoslezského kraje – Bruntál, Karviná a Ostrava-město – měli hasiči poměrně klid a od středečního rána kvůli nepříznivému počasí vyjížděli jen osmkrát.

Spustit audio