Hrad Sovinec na Bruntálsku se otevírá návštěvníkům

9. červen 2020 10:00

Hrad Sovinec na Bruntálsku, který patří k nejnavštěvovanějším památkám v Moravskoslezském kraji, se dnes otevírá návštěvníkům. Stejně jako u dalších památek zahájení sezony zpozdila koronavirová pandemie. Hrad připravil několik novinek. Novinářům to sdělila mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Pro návštěvníky bude připravena například mobilní aplikace, s jejíž pomocí si budou moci hrad prohlédnout. Zmodernizovat se podařilo i sociální zázemí a na konci června bude dokončena rekonstrukce zbrojnice, která patří k největším investicím na hradě. Návštěvníky seznámí s historií hradu i obdobím, kdy ho v 17. století dobývali Švédové.

„Kromě rekonstrukce zbrojnice by ještě letos měla být dokončena revitalizace barokního vnitřního opevnění hradu včetně Jánského bastionu a přilehlých kurtin. Rekonstruuje se také lesnická škola,“ uvedl náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo (KDU-ČSL). Úpravy vyjdou na 12 milionů korun.

Čtěte také

Hrad nabízí tři prohlídkové trasy s expozicemi a výstavami. Turisté mohou navštívit také vyhlídku z hradní věže. Každoročně hrad navštíví zhruba 60.000 lidí. Kvůli šíření koronavirové nákazy se letos otevře zhruba o dva měsíce později, než je obvyklé.

Podobně jako na dalších památkách musí návštěvníci počítat s omezeními. Lidé se například musí pohybovat v menších skupinách, než je běžné. „Komentované prohlídky základního okruhu budou vycházet o červnových víkendech a v průběhu celých prázdnin každých 20 minut. V případě velkého zájmu návštěvníků jsme připraveni zkrátit případný interval prohlídek i na 15 minut. Chceme tak pokrýt poptávku a zároveň dodržovat kapacitní omezení,“ řekla Jitka Koščáková, ředitelka bruntálského muzea, pod které hrad Sovinec spadá.

Muzeum v Bruntále muselo zohlednit vládní koronavirová opatření i při přípravě víkendových akcí. Návštěvníci se tak zatím nemohou těšit na takový rozsah, na jaký byli zvyklí z minulosti. Při větším množství lidí hrad totiž není schopen zajistit dostatečné rozestupy. Hrad se tak letos chce zaměřit hlavně na ukázku řemesel.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související