Hradozámecká noc, Soumrak nad Sovincem, Memoriál J. Rašky. Vyberte si z našich tipů

22. srpen 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek 23. srpna

Hned ráno v 8:45 hodin začíná komentovaná prohlídka unikátní technické památky, Weisshuhnova kanálu v Hradci nad Moravicí-Žimrovicích. Sraz zájemců je na parkovišti u místní papírny. Nestihnete-li to, v neděli ve stejný čas se vychází opět.

Akvadukt na Weisshuhnově náhonu u Žimrovic

Živé umělecké dílo vykouzlí obyvatelé a návštěvníci Třince. Přidat se k nim můžete v 10 hodin na prostranství před Kulturním domem Trisia a pomoci jim vytvořit tvar srdce.

Páteční podvečer v Krnově bude patřit dvěma kytaristům, Mário Šeparovičovi a Vojtěchu Šňupárkovi. Představí vám průřez světových interpretů blues či rock&rollu. Od 18 hodin u Bauerova památníku.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm se dnes uskuteční Memoriál Jiřího Rašky ve skoku na lyžích. Ve 14 hodin začíná trénink, od půl páté odpoledne pak samotný závod.

Do Opavy dorazí pošťáci na koních. Zastávka tradičního Pony expressu je naplánována mezi 17. a 20. hodinou v parku za Slezankou.

A určitě musíme připomenout, že začíná Kravařský odpust. Čtyřdenní svátek plný zábavy, muziky i rozjímání. Dnes koncertují například formace Dannyho parťáci či Prajzský výběr.

Sobota 24. srpna

Soumrak nad Sovincem. To je název tohoto prázdninového víkendu na hradu Sovinec. Návštěvníky čekají netradiční prohlídky, dnes od 18:15 přednáška o netopýrech a od 19:30 prohlídka plná tajemna, kouzel a magie.

Čtěte také

Bruntálský park pak patří v sobotu odpoledne Letním slavnostem vína. Program začíná v 15 hodin a kromě ochutnávání lahodného moku a jídel budou hrát a zpívat k dobré pohodě cimbálové muziky.

V Třemešné na Osoblažsku jste pak zváni na folk a coutry festival Třemešenská zpátečka. Začátek je ve 13 hodin na hřišti TJ Sokol Třemešná.

A hudbě je zasvěcen také Vendryňský letní karneval. Ten začíná už v 10 hodin fotbalovým utkáním, dále pak ale pro pohodu  budou ve vendryňském parku zpívat kapely Blaf či Turbo.

Na 24. srpen byla stanovena Národním památkovým ústavem Hradozámecká noc. A tak mnohé památky v našem kraji lákají na netradiční prohlídky. V zámku Hradec nad Moravicí uvidíte od 18 hodin pravé poklady ze sbírek. V ostravském Dole Michal zažijete od 16 hodin Hornický den. A třeba na zámku Kunín vás v 19 hodin  přivítá hraběnka Marie Walburga osobně a pozve vás na malé noční dobrodružství.

Řetízková šatna na Dole Michal

A velkou slávu v sobotu prožívají také organizátoři a jezdci Československého Pony expressu. 40. výročí od první jízdy můžete oslavit s nimi, a to westernovým programem, koncertem a zábavou, od 12 hodin v areálu Malá skála v Kletném v Suchdolu nad Odrou.

Na Den se záchranáři se pak můžete vydat do Frenštátu pod Radhoštěm. Začátek je v 10 hodin na hasičském hřišti.

Neděle 25. srpna

Český svaz chovatelů z Krnova - Chomýže zve i dnes na Tradiční Výstavu drobného zvířectva. Přijít můžete mezi 8. a 15. hodinou do areálu chovatelů v Chomýži.

Na Bleším trhu se můžete zastavit v Českém Těšíně. A to od 7 hodin na bývalém autobusovém stanovišti.

Na středověký turnaj v lukostřelbě se pak můžete vydat do Archeoparku v Chotěbuzi-Podoboře. Změřit své síly a trefu s ostatními můžete mezi 9. a 17. hodinou.

Archeopark v Chotěbuzi

PZKO Guty pak láká návštěvníky na tradiční slezskou dožínkovou slavnost. Ta začíná ve 13 hodin průvodem od koncové zastávky autobusu.

Poslední prázdninovou Půlhodinku s varhanami si můžete poslechnout v kostele svatého Jana a Pavla ve Frýdku-Místku. Hostem bude tentokrát od 17 hodin Mužský pěvecký sbor Bohuslava Martinů z Poličky.

Hudbě, tentokrát dechové, patří dnešní odpoledne v Novém Jičíně. Ve 13 hodin začíná na zahradě hospody Nové Slunce festival Novojičínské Oddechovky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.