Hráli tady Nazareth, Slade nebo Sepultura. Krnovským klubem za 30 let prošly tisíce kapel

18. březen 2022

Hudebnímu Kofola music clubu v Krnově je rovných 30 let. V březnu roku 1992 poprvé vstoupila skupina nadšenců do opuštěného kina v krnovské části Kostelec a tím začala historie jednoho z nejzajímavějších klubů nejen na Bruntálsku, ale v celém Moravskoslezském kraji. Je také jedním z nejstarších v celém Česku, který dokázal přilákat i mezinárodní hudební hvězdy. Jediné, co šňůry koncertů přerušilo, byl koronavirus.

Je to zvláštní místo. Nejenom, když si na zdi čtete názvy té velké spousty kapel, které tady vystoupily. A často se i vracely a vrací.

„Na jednu stranu to byla radost, že jsme ten objekt od města získali, na druhé straně to bylo trošku i zoufalství z toho, v jakém stavu byl. Byly tady prohnilé parkety, všechno se muselo natřít, práce tady bylo strašně moc, ale nadšení obrovské,“ vzpomíná na úplné začátky Martin Hradečný.

Tři roky trvalo, než se podařilo dát dohromady velký sál s pódiem. Za těch 30 let v klubu zahrály dvě tisícovky kapel. Tou úplně první významnější byl legendární Katapult. A dodnes si tady pamatují nadšení, díky kterému se začala šířit pověst krnovského klubu a kapely si toto originální místo předávaly navzájem jako dobrý tip.

„Jednoho dne jsme toho využili a zkusili pozvat Nazareth ze Skotska a ono to klaplo. Tak jsme se od toho odrazili a pak tady jezdili třeba Smokie, Slade, Valtari, Sepultura z Brazílie. Podařilo se něco, co jsme nikdy nepředpokládali, že se na tak malém městě podaří,“ vzpomíná Hradečný.

Martin Hradečný, duše klubu a hlavní organizátor, s úsměvem říká, že neslaví třicítku, ale 28. Kvůli dvouletému covidovému zákazu. Už ale naplno plánuje a chystá. V diáři má Monkey Bussiness, Davida Kollera, Čechomor nebo třeba Arakain.

Pódium krnovského klubu

„Ta práce mě hrozně naplňuje a přál bych na světě úplně všem dělat práci, která člověka naplňuje. Věřím, že by ten svět a zrovna v této době vypadal úplně jinak,“ poznamenal.

Nemáme přesnou odpověď na otázku, čím to, že má tohle místo, tento klub, tak zvláštní kouzlo. Specifickou vůni a zajímavou směs retra a současnosti. A co všechno láká kapely i návštěvníky do starého kosteleckého kina.

autor: Martin Knitl
Spustit audio