Hudebník Zdeněk Merta: Hudba nemá žádné špatné vlastnosti a může vás i zachránit

16. červenec 2020

Osudem Zdeňka Merty se stala hudba, kterou on sám považuje za zázrak. Je uznávaným skladatelem, klavíristou i producentem a patří mezi všestranně nadané hudebníky. Mezi jeho díla proto patří slavné muzikály, filmová hudba, symfonické obrazy, ale třeba také písničky pro děti.

Hudební díla Zdeňka Merty jsou známá u nás i ve světě a dostává se mu za ně zaslouženého ohlasu. Méně známé však je, že se stejnou lehkostí, s jakou píše partitury, píše také prózu. Jeho zatím poslední kniha se jmenuje „Hudba je zázrak“ a je zajímavým čtením pro všechny, kdo se o muziku zajímají. Zdeněk Merta v knize zúročil vlastní zkušenosti a hudební zážitky: „Je to pohled na hudbu mými zkušenostmi, očima a ušima,“ přibližuje netradičního průvodce hudebním světem jeho autor.

Hudba sama je podle Zdeňka Merty spásonosná a nemá žádné špatné vlastnosti. „Je dokonce schopná zachraňovat, protože přináší pozitivní pohled. Když posloucháte hudbu, tak přece nemůžete dělat nic špatného.“

Zdeněk Merta v Brně

Tvorba Zdeňka Merty je mimo jiné neodmyslitelně spjatá také s Městským divadlem Brno. Nabídku na spolupráci dostal hudebník od libretisty Stanislava Moši už před téměř třiceti lety. Zpočátku se mu do Brna příliš nechtělo, ale protože s Mošou spolupracoval na různých projektech už dříve, nabídku nakonec přijal. „ A přitiskneš-li svůj ret, tak neodtrhneš více,“ parafrázuje Zdeněk Merta svůj vztah k brněnskému divadlu, pro které napsal kromě jiného i řadu úspěšných muzikálů. Byly to například Sny svatojánských nocí, Bastard, Babylon nebo Zahrada divů. „My jsme se Standou začali postupně tvořit ducha brněnského divadla a myslím, že se nám to povedlo. Divadlo, ale samozřejmě i město Brno, za ty roky vykvetly do nebývalé krásy.“

Filmová muzika

Zdeněk Merta je také autorem hudby k desítkám filmů. První z nich z roku 1978 se jmenoval „Kačenka a Zlatovlásek“. A zatím poslední, který Zdeněk Merta hudebně ztvárnil, je televizní film „Past“ z letošního roku. Xavera zajímalo, který druh hudby se skládá lépe. „Hudba k filmům je určitě lehčí, protože u muzikálu máte ze začátku jenom čistý list. Ale dobrý film, s dobrým režisérem, to je opravdu silná inspirace, myslím, že tam se to snad ani zkazit nedá. Já se snažím dělat hudebně všechno, většinou až do střihu filmu. Jenom se přiznám, že dopředu nečtu scénáře filmů. Ty totiž zavedou člověka jinam. Pro mě jsou nejdůležitější obrazy,“ vysvětluje Zdeněk Merta.

Závěrem rozhovoru Zdeněk Merta vzpomínal na nejlepší hudební představení, která kdy viděl na našich i světových pódiích. Pokud vás zajímá, jaká to jsou, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio