Hygienický paradox: Na školním pozemku být nesmí, jinde na poli pracovat můžou

4. květen 2020 10:50

Ve zvláštní mezeře současných hygienických opatření uvízly školní statky. Právě teď na jaře je tam nejvíce práce  ve stájích, na polích a ve sklenících. Je to ale součást školy a studenti dovnitř nemůžou. Takže jsou jinde, třeba na sousedních farmách, kde to zakázané nemají. V podobné situaci je například školní statek v Opavě.

Nejdřív kýbl, hadr, pak do skleníku s rukama od hlíny. Nedostatek pomocníků zachraňují i kuchařky nebo školní uklízečky. Jinak to nejde, když žáci nemůžou.

„Zákaz respektujeme, nicméně na druhou stranu se na nás obrací spousta podniků, zaměstnaneckých svazů, potažmo i ministerstvo zemědělství, abychom umožnili vstup našim žákům jako brigádu do zemědělských podniků, kde nemají dostatek lidí,“ dodává ředitel zemědělské školy Arnošt Klein.

Čtěte také

A přitom na stejném poli, stejných pozemcích ve škole by mohli dělat to stejné a pro svou výuku. „Učinil jsem dotaz, jestli není možné umožnit i vstup žáků na školní statek, nicméně vždy jsem se dočkal odpovědi a odkazu na něco, že ve školách a školských zařízeních nelze. A i když je školní statek to samé jako nějaký zemědělský podnik, tak tam jsem zatím žákům tedy neumožnil vstup,“ upřesnil ředitel.

Stejnou odpověď jsme dostali i my z ministerstva školství. Práce na zemědělských pozemcích, pokud jde o školní prostory, je součástí praktického vyučování. Tedy pro žáky a studenty zákaz. Mohou tedy jen pomáhat okolním zemědělcům a držet palce uklízečkám, aby se o jejich školní rostliny postaraly.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související