Do existenčních problémů se dostal i Jarošův statek, který slouží k ekovýchově

1. květen 2020 07:20

Před více než měsícem se musel kvůli karanténě uzavřít Jarošův statek ve Studénce na Novojičínsku. Ten slouží například k enviromentální výchově nebo zaměstnávání osob s hendikepem. I když od tohoto týdne mohli pro návštěvníky otevřít venkovní prostory, počítají i nadále s velkými ztrátami. Další fungování statku je i přes pomoc místních nejisté.

Brána Jarošova statku ve Studénce se kvůli karanténě před více než měsícem pro veřejnost uzavřela. Teď se mimořádná opatření rozvolňují. Jako před pandemií se ale statek návštěvníkům už neotevře.

Čtěte také

„Vzhledem k rozloze našeho areálu může být v jednom okamžiku na statku zhruba 30 lidí, tak brány zůstanou zavřené z toho důvodu, abychom byli schopni regulovat ten počet,“ vysvětluje ředitelka statku Sabina Poukarová.

Právě omezení návštěvníků způsobuje statku velké ztráty. Nemůže totiž provozovat ekovýchovu pro školy a školky. „Právě období od března do června je nejplnější, máme každý den zarezervovaný program. A samozřejmě kvůli nařízením vlády a kvůli té situaci jsou programy zrušené,“ dodává Poukarová.

Zůstanou bez podpory?

Ztráty odhadují na zhruba 400 tisíc korun. Tyhle peníze měly statku pomoci přečkat zimu. A protože zaměstnanci docházeli kvůli zvířatům během karantény do práce, není ani jasné, jestli dosáhnou na podporu z vládního programu Antivirus.

„Opravdu je možné, že nárok mít nebudeme, což by pro nás bylo velice nepříjemné. Protože kromě toho, že máme zavřeno a nemáme příjmy, tak nám zůstaly ještě veškeré náklady,“ popisuje ředitelka statku.

Zaměstnance ani přesto zatím propouštět nechtějí. Jednou z nich je i Hana Gellnarová, která zatím změny příliš nepocítila. „Práci máme pořád stejnou, jen tady nikdo nechodí,“ říká.

Čtěte také

Statku se teď snaží pomoci i místní. Na jeho provoz se skládají třeba ve veřejné sbírce.

Na statku teď doufají, že bude možné alespoň během léta pořádat dětské tábory, které by mohly částečně kompenzovat současné ztráty.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související