I Krysáci byli zpočátku kontroverzní, říká k novému projektu Hovnays animátor Podolský

22. březen 2021

Představte si, že si pustíte rozhlas a hned několikrát uslyšíte výraz hovnajs nebo hovínko. Nepochybně alespoň pohoršeně zvednete obočí, protože to se přece nehodí. A o to tak trochu půjde. Hovnays je vznikající animovaný seriál a pojednává opravdu „o tom“. Ale animátor Cyril Podolský s kolegou Michalem Škodou vědí přesně, co tím chtějí říct.

My jsme si tak trochu – trochu hodně – zvykli ukazovat krásné věci, honíme dokonalost, sami sebe jsme dohnali k překorektnění úplně všeho a tak nějak jsme zapomněli, že svět je mnohem barevnější. Idealizujeme si sebe i to, v čem žijeme a retušujeme  všechno, co má sebemenší vadu na kráse.  A ty nejlidštější věci, jako by k člověku přestaly patřit.

Dobrá zpráva – patří! Všichni máme své nedokonalosti, každý máme uvnitř něco krásného, ale taky mnoho ošklivého a všichni vytváříme to, o čem se nemluví, není to hezké, a dokonce to i nevoní. To všechno jsme, všichni, bez výjimky.

„I Krysáci byli na začátku kontroverzní. Když řeknete, že se děti budou dívat na krysy, které žijí v odpadcích a na smetišti, namlouvat to bude Bolek Polívka, hudbu udělá punková kapela, to zrovna nejsou ingredience, které jsou u večerníčků zvykem,“ říká v rozhovoru Cyril Podolský.

„Hovnays je ještě o něco kontroverznější, na druhou stranu ta doba ještě více poskočila. Člověk by, paradoxně, čekal, že bude mnohem uvolněnější, ale, je taková korektnější.  Jakoby.  Formanův Amadeus ve filmu říká: Z té vaší slušnosti už lidi se.ou mramor,“ cituje Podolský. „My chceme udělat seriál, který je něžný a milý a já jsem nakloněn tomu, aby se to ukázalo na opaku. Aby si člověk musel tu krásu najít," dodává.

O krásných duších v škaredých tělech

Hovnays je kromě připravovaného animovaného loutkového filmu celý projekt, který zahrnuje i seriál a krátké skeče na internet.

„Za diváky míří nejen v češtině, ale i v anglické, německé a polské verzi. Jejich aktérem je rodina Hovnaysova. Hovnaysové mají i facebook, instagram a kanál na youtube,“ píše se na webové stránce projektu.

Příběh: Tři rodiny hovínek. Jedna žije v zadku, druhá v suchém záchodku a třetí ve křoví. Jednoho dne se sejdou v podzemí brněnské kanalizace, odkud vyrazí na pouť za bílou porcelánovou wc mísou. Nikdo z nich přitom neví, jestli mísa, o které vyprávěl starý děda Hovnays, opravdu existuje?

Spustit audio

Související