Ideální je slunečnice a ořechy, ale nesmí být solené, říká k přikrmování ptáků ornitolog

19. prosinec 2023

Sypete někdy ptáčkům? Jak se to dělá správně? Čím ptactvo v zimě přikrmujeme a jak se staráme o krmítka? Nejen to probereme s ornitologem Otakarem Závalským, odborníkem ostravské zoologické zahrady.

Základní období, kdy by se měli ptáci přikrmovat, je zhruba od listopadu do března. „Ale samozřejmě jsou situace, kdy je dlouhodobě nad nulou, ptáci vám na krmítka nebudou lítat, takže to krmení se může omezit. A pak jsou období, kdy je vysoká sněhová pokrývka. To ptáci nemají přístup k potravě a přikrmování můžeme zintenzivnit,“ říká v Poradně Otakar Závalský.

Nejhorší, co může v zimním období pro ptáky nastat, a nastává to jednou za několik let, když stromy a keře obalí ledovka. „To ptáci absolutně nemají přístup k potravě a můžou dokonce i hromadně hynout. Takže to je pak ideální období na krmení,“ dodává.

Olejnatá semínka tvoří základ přikrmování. Ideální je slunečnice a Závalský doporučuje také ořechy. "Jakékoliv ořechy a jakékoliv tuky jsou vynikající, ale nesmí být solené. A kosům, kteří se takovým krmivům vyhýbají, můžeme dát například nakrájená jablka. A samozřejmě z těch krmiv můžeme udělat směs," dodává ornitolog.

Co kterým druhům ptáků vyhovuje nejvíce? Proč nejsou vhodné lojové koule v síťkách a co můžeme ptákům uvařit? Také o tom je v Poradně řeč.

Spustit audio

Související