Ivanka Devátá píše svou 16. knihu, jako vždy rukou do linkovaného sešitu

12. červenec 2019

Navštívil jsem Ivanku v době těch největších veder v jejím třináctém bytě. Za život se stěhovala mnohokrát. V tomto zažila i 6 let krušných chvil. Soused o patro výš ji v noci deptal rámusem, posouváním nábytku a křikem. To ji dokonce vyhnalo na noc do kuchyně, kde spala na zemi na karimatce. „A plakala jsem, kéž už bych byla mrtvá“, vzpomíná. Trable ustála a je zase silnější.

Své knihy píše rukou

Známe ji nejen jako herečku, ale i úspěšnou spisovatelku. Jako čtenářka miluje Charlese Dickense, když líčí temné poměry. Je to tak černé, až se člověk bojí. Ráda od něj čte i Pickwickovce (dnes známější pod titulem Kronika Pickwickova klubu) nebo Nadějné vyhlídky, tedy drama s kriminální zápletkou.

Má ráda i Kuličku od G. de Maupassanta a další. Schovává si z nostalgie i sbírku Jiřího Wolkera, kterou má po mamince. Svou knihovnu má hned vedle historického psacího stolu, který si přivezla z bytu v Mostecké ulici. Na něm stojí starý psací stroj po mamince z 50. let minulého století. Psát na něm umí, ale raději píše své knihy v ruce.

Nová knížka na obzoru

Známou herečku jsem zastihnul, když přepisovala svou novou knihu „Džungle v kuchyni“ do počítače. S tím ji pomáhá vydavatelka Romana Přidalová. Ivanka diktuje, co napsala v ruce, Romana píše do notebooku. Takové přepisování trvá dva až tři týdny. Stává se, že mnohdy po sobě Ivanka ani slova nepřečte a luští, co napsala. Na stole má při ruce i slovník synonym, ne že by je neznala, ale když občas hledá náhradu nebo se snaží rozluštit, co původně napsala, tak se hodí.

Každou svou knihu píše do linkovaného sešitu s kroužkovou vazbou. Popisuje každý list jen z jedné strany, na tu druhou si dělá poznámky a prostor na změny. Jedna knížka vyjde na jeden a půl sešitu. Sešity vydaných knih si neschovává. Její nová kniha vyjde před vánocemi a tradičně jí obálku maluje Iva Hüttnerová. „Až se to bude prodávat, tak lidi budou chodit v beranicích a my budeme vzpomínat, jak tady z nás lilo. To když tady nejste, tak jsme svléknuté, div ne v plavkách a v tričku bez podprsenky, abychom to přežili.“

Rozhlas ji baví

Ve studiu Humoriády v Českém rozhlase je hrozně ráda: „Protože se sama pobavím těmi historkami, i když mám neustále výčitky svědomí, že tam nepřináším dosti vtipu a humoru." Lidé ji ovšem neustále ujišťují, že to není pravda, sklání ji poklona a těší se na její hostování v pořadu. Ivanka má totiž humor v sobě i po všech těch životních peripetiích. Přemýšlí, že by začala posluchačům vyprávět nějaké pikantní historky, aby dostála své role známé komičky. Je to skvělá, veselá a silná ženská.

Spustit audio