Ivo Jahelka ve Frenštátě, ŠanceFest v Mostech, Hradní bestie na Sovinci... Vyberte si z našich tipů

22. červenec 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Vyrazit dnes můžete na křest publikace Procházky Ostravou. Jde o už druhý díl knižního průvodce, který mimo jiné představí Bělský les, Hulvácký les, Nové Vítkovice nebo Starou Porubu. Akce začne v 18 hodin v ostravském Bělském lese u Kaple Panny Marie Lurdské.

Zažít dnes ale můžete také Módní přehlídku v Piaristické zahradě v Příboře. Dámy se mezi dřevinami a květinami představí v 17 hodin, kdy je do krásných šatů obleče Martina Móda.

Pokud patříte mezi milovníky promítání pod širým nebem, dnes máte z čeho vybírat. Na film Prezidentka zve ve 20:30 Letní kino v Píšti. Český snímek Řekni to psem nabídne v 21:30 Letní kino v Karviné a na rodinnou komedii Myši patři do nebe láká po setmění Letní kino ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Zkrátka dnes ale nepřijdete ani ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde v místním autokempu vystoupí o půl osmé večer zpívající právník Ivo Jahelka.

Sobota

ŠanceFest 2022. To je kulturní a historický festival, který startuje v opevnění Velká šance v Mostech u Jablunkova v sobotu o půl jedenácté dopoledne. K vidění budou ukázky tradic a řemesel, hudební vystoupení nebo také soutěž O nejlepší guláš šancmajstra.

Čtěte také

Na ostravském výstavišti Černá louka můžete pro změnu navštívit Bleší trhy. Celostátní hobby setkání sběratelů všech oborů – od starožitností, filatelie, pohlednic, mincí, až po staré knihy, fotoaparáty, hodiny nebo hračky – proběhne v sobotu od 7 do 12 hodin.

Hrad Sovinec láká po celý tento víkend na program s názvem Hradní bestie. Akce bude plná šermířských povídek, šarvátek, historických tanců i ukázek dravých ptáků a historických tanců. Těšit se můžete také na Sovinecký rébus.

Komenského sady v Ostravě budou pro změnu opatřit happeningu nazvanému První republika s vůní kávy. Návštěvníky čeká od 14:30 swing, jazz, dobová atmosféra, pouťová střelnice, polní kuchyně nebo stylová kavárna a móda.

Neděle

Vox organum – spolek pro varhanní a duchovní hudbu – zve na 5. ročník prázdninových koncertů Půlhodina s varhanami. Další koncert zazní v Bazilice Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku v neděli od 16 hodin a vystoupí na něm také houslistka Miroslava Vážanská.

Pokud máte raději chuť vyrazit do přírody, můžeme vám v rámci Technotrasy doporučit komentovanou prohlídku v Hradci nad Moravicí. Jejím tématem bude Weisshuhnův kanál, který je unikátním vodním dílem na řece Moravici. Prohlídka startuje v 8:45 na parkovišti Smurfit Kappa.

Čtěte také

Letní neděle přeje koncertům, a tak si mimo jiné nenechte ujít jazz-pop-bluesové J.A.Trio, které vystoupí od 15:30 v areálu Loděnice v Děhylově.

Dechový orchestr města Nový Jičín zve své příznivce na koncert, který začne už v 15 hodin na Zahradě Nové Slunce v Novém Jičíně.

Procházku slavnými muzikály slibuje program v porubském Amtiteátru ve čtyři hodiny odpoledne.

A stejně tak v 16 hodin zazní Promenádní koncert v Sadech Bedřicha Smetany ve Frýdku-Místku, kde se představí Cimbálová muzika Portáši z Čeladné.

Spustit audio