Jak přežít ve zdraví cestu letadlem? Udržujte stále v pohybu krevní oběh a pamatujte na pitný režim

11. červen 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:45 Dovolená Pavla Vítka a Janise Sidovského
  • 03:53 Poradíme, jak nejlépe ve zdraví přežít cestu letadlem
  • 09:00 Zaháníte stres jídlem? Dozvíte se, jak tomu čelit 
  • 14:08 Módní trendy aneb rady pánům, jaké účesy i boty se letos nosí
  • 17:57 Rady mužům ohledně péče o vlasy
  • 21:58 Kosmetický rádce a tipy, jak pečovat o svoji pleť v létě
  • 26:07 Rozhlasová anketa Šarmantní osobnost roku pokračuje

Rady pro zdraví, pokud cestujete letadlem nebo vlakem. S lektorkou pilates Soňou Šplíchalovou se vypravíme na cesty. Jaké jsou nástrahy dlouhého cestování?

Cesta letadlem je pro každého velmi zrádná, protože mohou otékat nohy, člověku se může udělat špatně. Nejdůležitější je udržovat tělo v pohybu.

Čtěte také

Tedy protáhnout se nebo si i na chvíli stoupnout. Ale i na sedadle můžeme udržovat cirkulaci krve a kardiovaskulární systém v pohybu.

Provádíme jemné malé pohyby. Můžeme kroužit kotníky, stoupnout si na špičky, zakroutit zápěstím, prsty si propnout, zatnout a otevřít pěst do vějíře. Zkrátka rozhýbat krevní oběh.

Já mám s sebou na cestě vždy takové malé hračky. Třeba tvrdé masážní balonky s ostny. Ten také pomůže rozproudit krev. I na sedadle si tedy můžeme zacvičit a udržovat se v kondici.

Pokud cestujeme autem?

Čtěte také

Tam doporučuji přestávky a procházky. Tělo so protáhnete úplně celé a pořádně se nadechnete. Do všech stran rozhýbat páteř. Na jednu stranu, na druhou, dopředu i dozadu. Protáhnout nohy, kroužit kotníky i zápěstím, aby se rozproudila krev. Svaly se musí protáhnout a odpočinout si od dlouhého sezení.

Je také důležitý pitný režim?

Samozřejmě. Ten je důležitý prakticky při každé cestě, ale vlastně i když necestujete. Při správném pitném režimu je zásadní, abyste do sebe nenalili litr tekutiny najednou, ale pít po troškách, aby vše tělo dokázalo zpracovat. Ale lidé se na cestě často bojí pít, aby nemuseli chodit často na toaletu.

Čtěte také

Pokud už máme pocit žízně, tak je pozdě?

Ano, to už je pozdě. Je dobré mít u sebe stále lahev s pitím a každou chvilku si na ni vzpomenout a trošku se napít. Doplňovat tekutiny po troškách, aby si tělo zvyklo, že nemusí tekutiny schraňovat. Protože pokud nepijeme, tak si tělo vodu zadržuje.

A potom může bolet hlava, nastanou migrény, může člověku začít být špatně od žaludku. A mohou paradoxně natékat i nohy. Dnes už v době chytrých hodinek není problém si nastavit upozornění na to, že bychom se měli občas napít. Ale pokud budete mít lahev stále na očích, tak si na to jistě vzpomenete.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související