Jakub Novák z Šamanova zboží je kreativní autor, zdatný kytarista a zajímavý zpěvák

20. únor 2023

Šamanovo zboží je vynikající progresivní rocková kapela z Ostravy. Její klíčovou autorskou osobností je Jakub Novák, který se narodil 18. února.

Na kytaru se Jakub učil u Petra Vitáska a Jana Gajdici, ze světových mistrů mu učaroval nejvíc Robert Fripp. Po textařské stránce vzhlíží k Janu Balabánovi.

Jakub Novák prozatím vydal se svou kapelou Šamanovo zboží čtyři krátká i delší alba. Na svém kontě má dokonce autorskou rockovou operu. Není jen kreativním autorem hudby a textů, ale i zdatným kytaristou a zajímavým zpěvákem. Poznáte ho podle vysoko posazeného hlasu, který je štíhlý, ale umí překvapit i velmi expresivními rejstříky.

Jakub Novák je výrazná autorská osobnost, hudba a texty jeho kapely Šamanovo zboží je rozpoznatelná na první poslech, ale dodejme, že to není poslech úplně jednoduchý. Progresivní rock má jiné cíle, než tvořit hudbu podle momentálních trendů. Možná proto jejich muzika stále může překvapovat.

Jakubu Novákovi přejeme k jeho třicátinám mnoho zdraví a invence. Z nahrávek Šamanova zboží si poslechneme písničku s názvem Stella lontana ze skvělého alba Čtvrtá polnice.

Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio