Jan Laštůvka si po šestnácti letech zachytal za Karvinou

8. srpen 2016
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

Fotbalová Karviná má za sebou svou domácí prvoligovou premiéru po sedmnáctileté pauze. Po takřka stejné době se v jejím dresu představil poprvé i jeden z nejslavnějších fotbalových odchovanců tohoto města, někdejší reprezentační brankář Jan Laštůvka.

Jan Laštůvka si za Karvinou zachytal poprvé od roku 2000. Původně sice toužil ještě po zahraničním angažmá, ovšem jeho testy v bundesligovém Darmstadtu nedopadly ke spokojenosti všech stran.

„Bohužel jsem si to představoval trošku jinak. Nebylo to tak, že by mi řekli, že mě nechtějí. Od agenta jsem měl nějaké nabídky, ale hodně mě to lákalo domů. Taky jsem si chtěl zahrát na tom stadionu. Zatím toho určitě nelituji. Budeme se snažit a dělat všechno pro to, aby na ten stadion chodili lidé pořád,“ říká Jan Laštůvka.

Čtyřiatřicetiletý bývalý reprezentant podepsal v Karviné roční smlouvu. Ovšem podle klauzule ve svém kontraktu, může tým prvoligového nováčka v zimní přestávce opustit.

„Je to tak, ale teď nad tím vůbec nepřemýšlím. Teď jsem prostě tady, abych podával co nejlepší výkony, pomáhal mužstvu. A jak říkám, jsem tady hlavně proto, že jsem tady doma,“ dodává.

Jan Laštůvka si během své kariéry zachytal nejvyšší soutěže v Německu, Anglii či na Ukrajině. Karviné by měl pomoci zejména svými zkušenostmi. Potvrdil to i trenér karvinského nováčka Jozef Weber.

„Mluvili jsme o tom, že tento mladý méně zkušený tým potřebuje někoho zkušeného v lize. A Honza by mohl být tím pravým žolíkem, který by nám to splnil,“ dodává trenér.

Čtěte také

Jan Laštůvka se duelem proti Brnu vrátil do české nejvyšší soutěže po dvanácti letech. A i když odchytal na tuzemské elitní scéně zatím jen jediné utkání, všiml si, že v české lize ubylo během této doby fotbalových osobností.

„Když jsme s Baníkem získali titul, bylo více takových jmen. Hrál ještě Poborský, u nás Radek Látal, Slončík, Bolf, Heinz a tak bych mohl dále jmenovat. Takže si myslím, že liga měla jinou kvalitu. Bohužel před těmi dvanácti lety byla asi atraktivnější,“ uzavírá největší posila Karviné pro tuto sezónu.

autor: ras
Spustit audio