V Opavě přibývá online výstav, koncertů a dalších kulturních akcí

15. březen 2021
Dobré dopoledne

Už rok si zvykáme na to, že jsou zavřená divadla, galerie a koncertní sály. Za tu dobu se ale pořadatelé naučili maximálně využívat internet. A sociální sítě. Najdete tam stále více hudebních vystoupení, výstav anebo prohlídek. Mezi nejaktivnější patří Opavská kulturní organizace.

Cílem je zůstat s lidmi v kontaktu, proto videa s průvodci. „Ať už je to o Obecním domě, o expozici a o místech, kde působíme nejvíc. Aby se lidé dozvěděli, že vlastně provádíme komentované prohlídky v Kostele sv. Václava nebo v Kapli sv. Kříže. Abychom se těm lidem co nejvíce otevřeli, až budeme moci znovu otevřít,“ říká kurátorka Naděžda Glincová.

Úplnou novinkou budou právě v těchto dnech postupně zveřejňovaná videa, která symbolicky zakončí sérii akcí k 200. výročí Opavského kongresu. Evropští panovníci v Opavě rokovali o politické situaci. Budou to rozhovory spíše vtipné než dějepisné.

„Těch historických pramenů je dost. Ono je to na základě spíš toho, co v tom roce 1820 ti lidé mohli zažít. Proto jsme vybrali ty osobnosti, které tam jsou – například Metternich, který už měl za sebou nějakou kariéru, ale také pruský korunní princ, kterému bylo v té době jen pětadvacet. Takže o čem by mohli mluvit a pánové to převedli do té vtipné formy,“ dodává Glincová.

Nové možnosti

Je to teď naopak i výzva dělat něco jiného, myslí si dramaturg Opavské kulturní organizace Dominik Beneš. „A já zase můžu oslovit i umělce nebo tvůrce, kteří by běžně nevyprodali sál. Takže toto je pro nás taky zajímavé. Dostáváme se do podhoubí nejen Opavy, ale řekněme do Krnovska, Ostravska a dál, protože tito interpreti pozvou zase ke sledování své další známé a podobně,“ míní Beneš.

Jak říká, všichni musí být zároveň neustále připravení na to, až budou výstavy a koncerty zase povolené. Chystají se i venkovní akce. Třeba výstava k osmdesátinám výtvarníka a sochaře Kurta Gebauera.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související