Zrušené plesy a bály. Obce i kulturní zařízení počítají vysoké ztráty

8. únor 2021 06:40

Vysoké ztráty na pronájmech teď počítají některé menší obce i kulturní zařízení ve městech regionu. Přichází totiž sezóna plesů, kdy každý víkend v tuto dobu za běžných okolností pořádaly zábavy organizace i různé spolky.

Například v Dolním Benešově na Opavsku se kvůli protiepidemickým opatřením musí obejít bez tradičního společného setkání myslivci nebo hasiči. „Je to dlouholetá tradice, ta zábava bude chybět,“ posteskl si jednatel dobrovolných hasičů v Dolním Benešově Jiří Mohyla.

Za běžných okolností by teď organizoval tombolu a scénku o pochovávání basy na hasičském plese, letos bude ale spíše počítat ztráty. „Tento ples je pro naše družení hlavní zdroj příjmu. Takže i z toho důvodu budeme muset omezit určité výdaje,“ říká Mohyla.

Šetří se, kde se dá

Sál je prázdný, je cítit chlad, netopí se. „Šetří se, kde se dá. Provoz je opravdu hodně omezený, tak se bohužel musíme obejít bez lidí, kteří jsou zaměstnáni na dohody – to jsou uvaděčky, dámy v pokladně, externí technici. Jsou to také vedoucí jednotlivých sborů a skupin,“ popisuje Viktor Štefek, ředitel Kulturního domu v Dolním Benešově.

Zkracovat úvazky některých zaměstnanců museli kvůli statisícovým ztrátám na pronájmech například  ve Frýdku-Místku. Nedávno tam navíc dokončili opravu baru, který měl sloužit i pro oslavy a svatby.

„Měli jsme čas to připravit, ale bohužel s ohledem na situaci jsme to ještě ani nevyzkoušeli,“ potvrzuje ředitel organizace Kultura F-M  Rostislav Hekera.

Vedení organizace pak doufá, že pronájmy a akce bude moci provozovat aspoň v druhé polovině letošního roku.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související