Javorový vrch na Třinecku. Jedna z nejstarších lanovek vás vyveze k jedné z nejstarších chat

7. květen 2019

Přes šedesát let už na vrchol Javorový vozí turisty sedačka. Je už raritní, protože jednosedačkovou lanovku hned tak někde nevyzkoušíte. Sedačka vyjíždí až do výšky zhruba kilometr nad mořem. A tam na turisty čeká další beskydská pamětnice - turistická chata z roku 1895.

„Zespoda od dolní stanice lanovky jsme tady za hodinku. Láká nás hlavně chata, prostředí a výhled. Hlavní je si vyčistit hlavu,“ říká Lukáš, který na Javorový vrch vyrazil pěšky.

Možností mají lidé více – třeba nasednout právě na lanovku. Dolní stanice je na okraji Odřichovic. „Je to jedna z nejstarších jednosedačkových lanovek v republice. Ještě jedna prý někde v Česku existuje, je to dnes už rarita. Lanovka je z roku 1957 a její technický stav je dobrý,“ říká prozovatel lanové dráhy Otto Branný.

Sto dvacet sedaček tu rekonstruovali zhruba před dvěma lety. V zimě ji využívají často běžkaři, v létě zase cyklisté. „Je jich tady hodně hlavně přes víkend. Máme tady připravený i závěs na přepravu kol,“ dodává.

Přesně dvakrát starší než lanovka je turistická chata na vrcholu malý Javorový. Od horní stanice lanovky je to sem asi deset minut, chata v nadmořské výšce 968 m n. m. patří městu Třinci. „Poslední dva, tři roky se počet návštěvníků násobí. Nemyslím si ale, že je to jen chatou. Prostě chtějí chodit po horách,“ míní provozní Jitka Krausová.

Na Javorovém stojí také vysílač, který krom jiného šíří i signál Českého rozhlasu Ostrava pro oblast Třinecka. Náš program tam můžete naladit v pásmu FM (VKV) na frekvenci 105,3 MHz.

Nabíječka pro elektrokola a servisní stojan umístěný přímo u chaty na Javorovém vrchu

V historii chata přivítala řadu významných hostů – dvakrát ji navštívil například T. G. Masaryk. Slavnostně byla otevřena právě v květnu před 124 lety. „Patří mezi první chaty, které vůbec byly postaveny turisty v této části Beskyd,“ dodává provozní s tím, že za jasného počasí je podle paní provozní v dálce vidět i vrcholy slovenských Tater či Praděd.

A po výhledu z chaty na chatě cesta končit nemusí, kousek pod chatou se totiž lidé ocitnou přímo na křižovatce turistických cest, odkud je možné vyrazit na řadu dalších vrcholů a míst v Beskydech.

autor: iha
Spustit audio

Související