Je to sice jenom hračka, ale může udělat radost celému domovu pro seniory

13. listopad 2023 10:05

Začíná další ročník Ježíškových vnoučat. Pro dárce se otevírá seznam přání osamělých seniorů, která může kdokoliv splnit. Že to má smysl, ukazuje i tento příběh z Ostravy. Ježíškovo vnouče potěšilo všechny seniory v tamním domově. Přáli si totiž velmi zvláštního společníka.

Je to kočka a není to kočka. Je to robokočka. „Mňouká, otáčí hlavou, líže si packu. Když ji hladíte, vydává zvuky,“ říká sociální pracovnice Adriana Bernatíková.

Je to sice jenom hračka, ale v Charitním domě svaté Alžběty v Ostravě jde z náruče do náruče. S Adrianou Bernatíkovou jdeme k paní Zdeňce.  Už zdálky natahuje ruce.

Slzy od radosti vidíme i vedle v pokoji. „Doma jsem měla zvířata, tady jsem se do té kočky úplně zamilovala. Je jako živá,“ říká další z klientek domova.

Robokočka v Charitním domě svaté Alžběty v Ostravě

Opravdu se stává, že někdo jen tak smutně hledí z okna, ale když dostane umělou kočku do ruky, tak se rozzáří. „Na našich seniorech vidím, že opravdu se u toho zrelaxují, kočičku si hladí. A myslím, že ti, co měli nějaké zvířátko doma, tak se jakoby vrátí do té minulosti,“ prozrazuje Adriana Bernatíková z ostravské charity.

Charitní Dům svaté Alžběty se do Ježíškových vnoučat zapojuje pravidelně a má to štěstí, že všechna přání klientů se zatím podařilo splnit.

autor: Martin Knitl
Spustit audio