Jedinou veřejně přístupnou hvězdárnu na Opavsku najdete v Dolním Benešově

8. duben 2016

V celé republice najdete spoustu větších nebo menších hvězdáren a pozorovatelen. Málokterá je ale přímo v centru města - tak jako v Dolním Benešově na Opavsku. Navzdory pouličnímu osvětlení tam parta nadšenců už 30 let bádá v hlubinách vesmíru. Je to zároveň jediná veřejně přístupná hvězdárna na Opavsku a zajímavý tip na rodinný výlet.

František Gajdečka a Karel Proksch založili tuto malou hvězdárnu už v roce 1986. „V půdních prostorách kulturního domu máme takovou malou klubovničku. Tady máme počítač s planetáriem, kde jsme si nacvakli a vystředili planetu Jupiter, a můžeme se podívat, jak bude dnes vypadat,“ vysvětluje amatérský astronom Gajdečka.

A vůbec nevadí, že svítí slunce. „Máme možnost zaměřit sluníčko a podle něho zaměříme i planetu,“ dodává Proksch. Hledání a zaměřování v prostoru pomáhá počítač.

První dalekohled si vyrobili a vybrousili úplně sami. Teď mají moderní. A lidé sem chodí.

Co ale astronomy trápí, je pouliční osvětlení. Takže probojovat se až do nekonečných dálek je někdy opravdu těžké. „My tomu říkáme, že svítí pánu bohu do oken. A trošku nás to deprimuje,“ krčí rameny amatérský hvězdář.

Spolupracují s okolními hvězdárnami. Dobře vědí, kdo má v okolí nějaký dalekohled. Pokud si chcete jen tak s někým popovídat o vesmíru, stačí přijet.

Více se o dolnobenešovských astronomech dovíte v našem magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

U astronomů na hvězdárně v Dolním Benešově
autor: mrk
Spustit audio