Jedním z nejbezpečnějších míst v Česku je Bystřice na Třinecku

28. březen 2019

V Česku je v současnosti přes 21 tisíc lidí ve vězení. Datoví žurnalisté Českého rozhlasu se na tuto skutečnost podívali z trošku jiného úhlu, a to podle trvalého bydliště odsouzených. A zjistili zajímavou skutečnost, která se týká jedné z obcí na Třinecku.

Jedním z nejbezpečnějších míst v Česku je patrně Bystřice na Třinecku. Je to totiž nejlidnatější obec, která nemá ani jednoho ze svých trvalých obyvatel v současnosti ve vězení. Zjistili to datoví žurnalisté Českého rozhlasu, kteří analyzovali informace vězeňské správy. V podhorské obci s početnou polskou menšinou žije přes 5 300 lidí a obyvatel tam stále přibývá.

Budou to dva roky, co v Bystřici zřídili obecní policii. Dva zdejší strážníci tu mají zmapovaný každý kout. Milan Pyszko spolu s kolegou Jindřichem Kusem tu řeší různé přestupky, od dopravních po sousedské spory. „Většinou ty přestupky nepáchají místní, ale přespolní. Místní jsou vzorní, musíme je pochválit,“ usmívají se strážníci.

Čtěte takéOdkud pochází nejvíc vězňů a jak je na tom vaše obec? Mapa ukazuje ohniska kriminality

Při procházce obcí zjišťujeme, že je tady spousta různých hřišť, bazén, koně, kolem kopce. „Přijde mi, že je to taková opečovávaná obec. A pořád se tady něco organizuje. Myslím, že na život je to super místo,“ říká Aneta Pomykačová, maminka dvou dětí. „Nechám je tady volně běhat, vnímám to jako bezpečné prostředí,“ dodává.

O Češích se říká, že si rádi stěžují, ale tady v Bystřici jsme během natáčení reportáže potkali samé spokojené lidi. Nakonec se v místní hospodě dozvídáme, že klempířům vadí pouze to, že si nemají kde v obci koupit montérky.

autor: iha
Spustit audio

Související