Jezero v Karviné v parku Boženy Němcové se dočká vyčištění. Odbahnění zaplatí stát

18. únor 2019 13:04

Ještě letos by mohlo začít odbahnění a vyčištění jezera v parku Boženy Němcové v Karviné. Tamní areál slouží lidem jako oddychová zóna a atrakcí je třeba půjčování lodiček. Jenže na některých místech v jezeře je podle odhadu i dvoumetrová vrstva bahna. Vyčištění zaplatí stát v rámci revitalizace míst zasažených důlní činností.

„S dětmi jsme sem chodili, když byly malé,“ říká penzista, která se kolem jezera prochází s fotoaparátem na krku. Bylo to podle něj jedno z mála míst, kde se tehdy dalo v Karviné koupat. „Tehdy v Karviné ještě pořádné koupaliště nebylo, takže toto bylo víceméně jediné,“ vzpomíná.

„My tomu celému areálu říkáme Lodičky a slouží opravdu k rekreaci lidí,“ říká Lukáš Hudeček, mluvčí Karviné. „Lidé si tady mohou půjčovat lodičky, ale často už tím pádlem zadrhnou o bahno, nemohou tím místem ani projet,“ dodává mluvčí.

Jezero je slepým ramenem řeky Olše a voda v něm není ani nijak kalná. V posledních letech se tady lidé už ale nekoupali.

Park Boženy Němcové v Karviné

Na odbahnění jezera sháněla Karviná peníze několik let. Teď konečně má příslib ministerstva financí a možná už letos se s pracemi začne. „Tlačí se na to proto, že se bude stavět obchvat, a pokud by se postavil obchvat, těžká technika by se k jezeru jen velmi těžce dostávala. Takže by bylo výhodné, aby v době, kdy se bude stavět obchvat, došlo i k odbahnění jezera,“ vysvětluje Hudeček.

Jakub Vitrlík z tiskového oddělení ministerstva financí potvrdil, že ještě čekají na potřebné podklady a pak budou moct začít hledat firmu, která jezero vyčistí. „Projekt je ministerstvem průmyslu a obchodu zařazen do priorit pro letošní rok v rámci takzvaného revitalizačního programu. V případě včasného předání dokumentace bude možné zahájit zadávací řízení na veřejnou zakázku v průběhu prvního pololetí tohoto roku,“ říká Vintrlík.

V areálu u jezera se teď dokončuje i workoutové hřiště. Po odbahnění jezera tu mají přibýt třeba lehátka.

autor: iha
Spustit audio

Související